Divendres, 22 de novembre de 2024
Dansàneu

Dansàneu: tres dècades i més en forma que mai

El Festival de Cultures del Pirineu fa un balanç positiu de la 30a edició marcada per un públic creixent i la complicitat dels artistes

Redacció 2 d'agost de 2021 a les 10:00
Joan Garriga al Dansàneu 2021 | Joan Blanco / Dansàneu
El Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu, va tancar la seva 30a edició amb una jornada plena d'activitat que mostra l'esperit d'un certamen que ha donat un pas endavant. L'organització en fa un balanç positiu i destaca el públic creixent i divers en edats i procedències i "la complicitat màxima dels artistes".

Han estat vuit dies amb una vintena de propostes que han combinat dansa, música i patrimoni i que consoliden el festival com a laboratori de creació amb què es posiciona com a referent més enllà dels Pirineus. Cesc Gelabert, Mishima, Maria del Mar Bonet o Joan Garriga són alguns dels artistes que hi han actuat. El festival ha esgotat les entrades per a molts dels espectacles de pagament i també ha omplert bona part dels gratuïts.


El ballarí i coreògraf Cesc Gelabert va obrir el festival el dissabte 25 de juliol a Santa Maria d'Àneu i, en aquests vuit dies, el Dànsaneu ha acollit una vintena d'espectacles en diferents poblacions i espais de les Valls d'Àneu. La directora del certamen, Rut Martínez posa en valor que "la xarxa del Dansàneu s'estén any rere any gràcies a la complicitat dels artistes que es mostren generosos, amb ganes de fer provatures i amb comprensió i empatia màximes per les singularitats del festival com són el territori on es desenvolupa".


"Hem assolit els objectius de donar a conèixer les Valls d'Àneu mostrant les bondats d'un projecte cultural únic que marida dansa, música i patrimoni", assenyala Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, organitzador del Dansàneu. "El públic que ens visita, sobretot durant el cap de setmana, prové majoritàriament des de fora d'Àneu i, per tant, pot conèixer el territori gràcies a l'acció artística del Dansàneu", destaca Martínez. Igualment, remarca "la mescla, tant des del punt de vista de la procedència com de les edats dels assistents al festival, segons les propostes i la ubicació en el calendari de les activitats".
 

Mishima, un dels caps de cartell del Dansàneu 2021. Foto: Joan Blanco / Dansàneu



A més de Cesc Gelabert, l'edició d'enguany del Dansàneu ha comptat amb les actuacions de Mishima, Maria del Mar Bonet o Joan Garriga, amb propostes singularitzades especialment per al certamen, entre molts altres reconeguts artistes. Així mateix, ha recuperat el ballet inèdit de Robert Gerhard, Els focs de Sant Joan, inspirat en les falles d'Isil, i ha incorporat en aquesta edició la memòria històrica en la seva programació, recordant els fets ocorreguts a Prat de Fuster, a Sorpe, on el 17 d'abril de 1938 van ser afusellats i enterrats una desena d'homes.


Aquest diumenge a la tarda i per commemorar la seva 30a edició, la companyia de circ itinerant Nilak i la cantant i clarinetista Carola Ortiz portaran al recinte firal d'Esterri d'Àneu un seguit de peces d'equilibri, força i habilitat, en un espectacle pel qual només queden cinquanta entrades disponibles. Va cloure la programació la presentació, a dos quarts d'onze de la nit, d'un primer destil·lat del documental audiovisual Brots transhumants que avançarà part de la caminada de quatre dies que han realitzat per les Valls d'Àneu el ballarí Magí Serra, el músic Arnau Obiols i el realitzador audiovisual Pepe Camps.


Cal recordar que, coincidint amb els trenta anys de trajectòria, el Dansàneu ha recollit aquest any un dels cinc Premis Nacionals de Cultura que lliura el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).
 

Maria de Mar Bonet al Dansàneu 2021. Foto: Joan Blanco / Dansàneu

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Etiquetes:
Cultura, Dansàneu, música, dansa
Participació