Diumenge, 22 de desembre de 2024
forestal

La construcció amb fusta, una oportunitat per salvar els boscos catalans?

Grup Sebastia de Rialp és una de les primeres empreses de país que va apostar per la fusta local com a material de construcció

Pallars Digital 6 d'agost de 2021 a les 17:00
Instal·lacions de l'empresa Fustes Sebastia de Rialp | ACN
Catalunya és un dels països més forestals d'Europa amb quasi el 65% de superfície. Té més bosc que Suïssa o Canadà però, malgrat això, cada any continua important fusta i, dels boscos catalans, només n'aprofita entre el 5% i el 10% per a la construcció. La resta es fa servir per generar combustible o fer-ne embalatges.

Una realitat que, des del sector forestal, s'espera revertir en els pròxims anys. La fusta com a material de construcció sostenible viu un moment d'auge, i cada cop són més les empreses, particulars i institucions que aposten per aquest tipus de material. La catalana té totes les qualitats necessàries, i el sector ho veu com una oportunitat per millorar la gestió dels boscos, clau per salvar-los de grans incendis forestals.


Fa 10 anys, l'arquitecte Josep Bunyesc va construir a Lleida una casa positiva amb fusta. És a dir, que genera més energia de la que consumeix. Des de llavors, s'ha anat especialitzant i ara s'ha convertit en tot un referent. En construeix unes 10 l'any i sempre que pot utilitza fusta del país perquè d'aquesta manera, explica, aconsegueix dinamitzar l'economia local, minimitzar l'impacte ambiental i millorar la gestió forestal.

Per l'arquitecte, la fusta catalana té totes les qualitats necessàries per a la construcció i, si encara no s'utilitza prou, és perquè "cal desenvolupar una indústria al darrera i aconseguir que no sigui més fàcil importar la fusta del centre o nord d'Europa que portar-la dels nostres boscos".

Hi està d'acord Jordi Gené, responsable de l'Institut Català de la Fusta (INCAFUST), una entitat que té per finalitat promoure el desenvolupament i el reconeixement de la fusta catalana. Gené creu que la clau està en la demanda i, fins ara, assegura, no n'hi ha hagut prou per desenvolupar una indústria al darrera. Ara, en canvi, la situació està canviant i cada cop hi ha més gent que veu la fusta com un material sostenible ideal per a la construcció.

Iniciatives que aposten i posen en valor la fusta local


Una de les primeres empreses de Catalunya que va apostar per construir amb fusta local del Pirineu és el Grup Sebastia, amb seu a Rialp. De fet, als anys 90 es van convertir en la primera empresa de l'Estat en certificar la fusta extreta dels boscos catalans. "Ho fem amb el ferm convenciment que la fusta del país té molts avantatges i té un millor comportament estructural que moltes de les fustes que puguin venir d'Europa", relata a l'ACN el responsable comercial i de màrqueting de Sebastia, Sergi Sebastia.

Sebastia fabrica des del Pallars Sobirà entre quatre i cinc cases al mes i té com a principal mercat Catalunya, Andorra i el sud de França. Asseguren que també està creixent la demanda de construcció amb fusta a les Balears i al nord de l'Estat. Creuen que un dels seus punts forts és que també es dediquen a la primera transformació, és a dir, compren la fusta a les subhastes públiques i ells mateixos la traslladen del bosc fins a la serradora, on fabriquen els productes.
 

Sergi Sebastia, responsable comercial i de màrqueting de Fustes Sebastia. Foto: ACN


Comprar la fusta a l'estranger, assegura el gerent de l'empresa, pot comportar diversos inconvenients com els que s'estan donant actualment, ja que "hi ha manca de matèria primera i s'ha incrementat molt el preu de la fusta". De fet, és una situació que estan notant moltes constructores catalanes que veuen com en alguns productes el preu gairebé s'ha doblat respecte de fa un any.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació