Ja es poden resseguir les
llegendes de Sarroca de Bellera a través d'una ruta. Ho han fet possible els voluntaris del camp de treball d'
Alba Jussà basant-se en la
Guia d'indrets mítics del Pallars Jussà de l'
escriptor Pep Coll. Els joves han senyalitzat i netejat els camins de l’
Esllisador del Diable, el Cabanot de la Verge i les Esplugues de Castellgermà.
Des d’aquest estiu, qui vulgui pot caminar a través de la Ruta Llegendària als voltants del
riu Bossia. Són tres els indrets senyalitzats i el camí per arribar-hi és senzill, bonic i màgic.
El Cabanot de la Verge i l’Esllisador del Diable es troben a tocar del poble de Sarroca de Bellera i la dificultat per arribar-hi és baixa. Pel que fa a les Esplugues de Castellgermà, cal anar fins al poble de Xerallo i dirigir-se cap a l’ermita de Castellgermà. Un cop allà, es trobaran les indicacions per arribar a les Esplugues. En aquest cas toca caminar una mica més, però no més de 30 minuts.
A més, per fer més atractiva la ruta pels més petits, s’ha creat un
llibret on s’expliquen les llegendes, es proposen reptes al voltant dels indrets i es plasma el mapa per localitzar-los. Qui vulgui aconseguir un exemplar pot adreçar-se a les oficines de turisme de la comarca, a les cases rurals de la zona o a l’
entitat Alba Jussà.
El mateix Pep Coll va participar en la senyalització d’aquests indrets i va transmetre als joves la importància de les llegendes com a eina de conservació de la saviesa popular i de dinamització del territori.
Més enllà de tota la tasca de senyalitzar i desbrossar, també es van destinar esforços a donar a conèixer la nova ruta a tota la població. Per fer-ho, es van visitar casals d’estiu, establiments turístics i oficines de turisme. A més, l’últim dia del camp de treball es va organitzar una visita guiada als tres indrets on van participar-hi una cinquantena de persones.
Els
camps de treball són una iniciativa finançada per la direcció general de Joventut que promou la participació activa dels joves i el seu compromís amb el territori. Aquest és el tercer any que Alba Jussà n’organitza un al Pallars, els dos anteriors es basaven en la Guerra Civil i aquest últim tenia com a fil conductor el despoblament dels territoris rurals i la reflexió al voltant de la distribució territorial de la població.
El suport logístic de l’
Ajuntament de Sarroca, l’Ajuntament de la Pobla de Segur i el Consell Comarcal del Pallars Jussà ha permès la realització de la feina tècnica i la descoberta de la comarca.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi