Diumenge, 22 de desembre de 2024
incendis

Alerta màxima d'incendis al Pallars

Tanquen l'accés del Montsec, se suspenen activitats al Pallars Jussà i criden els pagesos a llaurar els camps davant el pitjor episodi dels últims 18 anys

Redacció 11 d'agost de 2021 a les 08:42
Incendi a Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, aquest estiu | Bombers
Alerta màxima per incendis a Catalunya arran de l'onada de calor prevista pels pròxims dies. Protecció Civil ha activat el pla d'emergències per incendis forestals com a mesura de previsió davant possibles focs mentre que el Govern ha fet una crida a la responsabilitat davant el risc d'incendi més elevat en 18 anys. I és que l'onada de calor és la que ha originat els greus incendis a Grècia i Turquia.

Més enllà del risc molt alt generalitzat, els Agents Rurals marquen amb el perill moderat gran part del nord de Catalunya. Concretament, aquesta passada mitjanit s’ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a 279 municipis de 24 comarques catalanes, entre les quals el Pallars Jussà i la seva vessant sud, on queden suspeses totes les activitats que suposin un risc d'incendi forestal. 

 
És per això que els Agents Rurals han decidit tancar els accessos al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, al Parc Natural de la Serra de Montsant, l’Espai Natural Protegit del Montmell-Marmellar, la Serra de Montsec i la Baronia de Rialb. El cos d'Agents Rurals reforçarà la vigilància durant l'episodi, que està previst que s'allargui com a mínim fins diumenge.

Precaució pel pitjor episodi en 18 anys


Els Agents Rurals fan una crida a extremar les precaucions davant d’un dels episodis amb més perill d’incendi forestal dels últims anys. Les temperatures extremadament altes que viurà Catalunya els propers dies, conjuntament amb uns valors d’humitat relativa molt baixos, generaran un episodi de perill d’incendi forestal molt alt o extrem, un dels més elevats des de l’any 2003. El cos recorda que està totalment prohibit fer foc en zones forestals i el seu entorn i demana que s’evitin activitats de risc al medi natural.

Per fer-se una idea de la situació, el meteoròleg de TV3 Francesc Mauri, que fa previsions des de l'estiu del 1985 afirma "no haver observat mai" un fenomen com aquest. Mauri es refereix a dos fets: per una banda una temperatura de 28 °C per sota dels 1.500 metres a tot Catalunya i per altra banda alguna bossa de 30 °C en certs territoris del país. L'últim cop que Catalunya va patir una onada de calor tan extrema va ser el 2003, quan l'episodi es va allargar 15 dies i van cremar 1.000 hectàrees.

A nivell polític, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat que l'onada de calor suposa un "perill extrem d'incendis". "Ens enfrontem a uns dies crítics", ha assegurat Aragonès en una piulada a Twitter, on ha afegit que el Govern prendrà mesures i intensificarà els mitjans per prevenir i lluitar contra el foc. Amb tot, el president ha fet una crida a la ciutadania perquè actuï amb responsabilitat.
 
I és que el que ve no és cap broma. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha remarcat que Catalunya patirà elevades temperatures, de més de 40 graus, una humitat molt baixa i una sequera extrema. “Fem un crit d'alarma i un clam a la responsabilitat. Cal minimitzar l'activitat a la muntanya, són dies de platja", ha dit la consellera en un vídeo a les xarxes socials. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, també ha demanat "màxima precaució i responsabilitat". "Si veus una columna de fum, truca al 112", ha demanat el conseller.

Crida als pagesos a llaurar els camps


Per prevenir la propagació d’incendis forestals, també s’ha demanat als pagesos i a les ADF que es llaurin els perímetres dels camps de cereals, especialment els que són propers a zones amb habitatges i vies de comunicació com carreteres o pistes forestals.
 

Altres notícies que et poden interessar






Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació