Divendres, 24 de gener de 2025
exposició

Càmping Gaset: «el primer biquini»

Una exposició rememora l’arribada del turisme estranger al Pallars Jussà durant els anys 60

Tomàs Garcia Espot Tomàs Garcia Espot Talarn | 17 d'agost de 2021 a les 10:15
Aspecte que presentava el Càmping Gaset durant els anys 60 | TGE
El restaurant Pla de Galliner, al municipi de Talarn, ha inaugurat aquest dilluns una exposició que rememora els inicis del turisme al Pallars Jussà a través d’un lloc de referència i pioner a la zona: el Càmping Gaset. Un espai que va saber captar aquell turisme estranger que durant els anys 60 ja es passejava per les costes del litoral català.

Així, el que en un principi va néixer com un típic merendero es va anar ampliant i modernitzant per rebre aquells alemanys, holandesos o belgues que venien amb ganes de sol, platja i preus assequibles.

Mentre la Pobla de Segur es convertia en la "porta als Pirineus", reivindicant el turisme de muntanya tot enllaçant amb França, la Conca de Tremp va esdevenir l’entrada de la modernitat en un període en què el franquisme començava a obrir-se cap a Europa. Fins i tot hi ha qui diu que el Càmping Gaset va ser el primer lloc del Pallars on es va poder veure un biquini; un fet que en el seu moment devia suposar un gran impacte en una comarca eminentment rural i conservadora.

I el lloc, donades les circumstàncies del moment, també es va convertir en un punt d’atracció per a molts joves de la comarca, que provaven sort amb les rosses i altes belleses del nord que hi estiuejaven.
 

Imatge de l'exposició al restaurant Pla de Galliner Foto: TGE


A més, aquest lloc privilegiat a la vora del pantà de Sant Antoni també va veure el naixement de les activitats nàutiques a la zona. Un negoci que ha esdevingut clau per al turisme pallarès. Les llanxes, barques i canoes tant habituals avui en dia, van tenir el seu bateig a les platges pròximes al càmping, i en part gràcies a la influència estrangera.

Una exposició de Marxants


L’exposició ha estat realitzada pels historiadors Sisco Farràs i Arcadi Castilló i l’escenògraf Josep Rossell, membres del grup Marxants, i en col·laboració amb els socis del restaurant Pla de Galliner, Miquel Madrigal i Guillem Sanz.

A l'exposició s’hi poden veure diverses fotografies i textos que mostren els inicis del càmping, així com altres que recorden l’arribada del turisme tant a Espanya com al Pallars. Per a Madrigal, l’exposició és una oportunitat perquè el lloc i el restaurant tornin als orígens, recuperant l’esperit emprenedor d’aquell primer merendero, i així convertir-se de nou en un punt de referència a la comarca, especialment per a la gent de Tremp.

Símbol de l'alliberament sexual


En definitiva, la mostra vol ser un petit record i homenatge a un temps i a un lloc que tot i haver evolucionat van marcar un abans i un després en un territori i una generació durant una època efervescent, de canvis tímids però sense aturador i on imperaven l’oci, l’intercanvi cultural, el sol, la platja i l’alliberament sexual.
 

Altres notícies que et poden interessar




Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació