Divendres, 22 de novembre de 2024
os bru

Creix la producció de fruiters per a l'os bru al Pirineu

L'objectiu és poder plantar uns 7.000 arbres a l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu a partir de la pròxima primavera

Redacció 1 de setembre de 2021 a les 10:54
Imatge d'un viver on estan creixent els arbres fruiters | Endesa
La creació de nous bosquets d'arbres fruiters per a millorar l'hàbitat de l'os bru al Pirineu català és cada cop més a prop de convertir-se en realitat. Segons Endesa i la Fundación Oso Pardo (FOP), la producció de plantes en vivers avança a molt bon ritme. Els aproximadament 17 quilos de llavors de cirerers i de moixera vera autòctona ja han germinat en safates forestals i tenen les primeres fulles.

L'objectiu és poder plantar uns 7.000 arbres fruiters a l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu a partir de la pròxima primavera. L'èxit del seu creixement es deu, en gran mesura, a l'acurada execució que es fa en tot el procés: des de la selecció dels millors arbres i la recollida de llavors en el moment òptim de maduració, fins a la seva correcte manipulació als vivers.


S'han utilitzat ecotips locals per maximitzar l'èxit de la plantació, a més de tenir cura amb l'emmagatzematge i el transport fins als vivers escollits: el de Forestal Catalana, a Tremp, que pertany a la Generalitat, i el de Cal Corona de Barbens, a Bellpuig. El primer s'encarrega dels cirerers i la moixera vera, mentre que el segon és especialista en empelts de pomers.

La restauració forestal del Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'espai de Xarxa Natura 2000 Alt Pallars per a l'os bru va iniciar-se l'any 2016. Un cop finalitzat, Endesa i la FOP van decidir continuar amb el programa i seguir treballant en la restauració de l'hàbitat de l'os bru en zones com el Pirineu, que ha perdut cobertura vegetal a conseqüència de la intervenció humana.

Més de 9.000 arbres entre el 2018 i el 2019


Durant les plantacions que es van fer els anys 2018 i 2019 en una superfície de més de 7 hectàrees, ja es van introduir 9.150 arbres fruiters per a l'os bru (gerds, pomeres, cirerers, moixeres i púdols). A dia d'avui estan creixent en altura i diàmetre, però al tractar-se d'un projecte a llarg termini, es calcula que fins d'aquí a uns 10 anys no produiran collites significatives.
 

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació