Amb el final de l’estiu i l’arribada de la tardor es produeix un dels espectacles més impressionants que ens ofereix la natura al Pallars: la brama del cérvol. Més enllà de l’indubtable interès que aquest fenomen pugui tenir per als biòlegs, la brama s’ha consolidat com un reclam turístic important per a visitants curiosos.
A les comarques pallareses diversos espais naturals i empreses ofereixen entre el seu catàleg d’activitats aquest producte d’ecoturisme, una experiència única que es pot observar des de mitjan setembre fins a mitjan octubre en indrets com la Reserva Nacional de Caça de Boumort, situada al nord-est de la comarca del Pallars Jussà; al Parc Natural de l’Alt Pirineu o la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars.
Coincidint amb l’època de l’
aparellament, els
cérvols mascles competeixen amb els seus
brams per conquistar les femelles. A més, els grans ungulats dominants creen els seus propis harems, bramen constantment i marquen el territori amb secrecions i rascant els troncs dels arbres amb la cornamenta.
Els individus dominants desenvolupen una activitat intensa per mantenir unit l'harem durant aquesta època de zel i
no paren de perseguir-se i de lluitar amb la resta de mascles competidors. És una època en què és fàcil observar cérvols pel bosc o, fins i tot, creuant els camins i les carreteres. El moment òptim per sentir bramar els animals és a primeres hores del dia (quan despunta el sol) o al capvespre.
Boumort, referència al Jussà
Per tal de facilitar l’accés a aquest espectacle únic de la natura,
diferents empreses de turisme ofereixen paquets turístics que inclouen l’allotjament, el trasllat a la Reserva de Boumort amb 4x4 i un guia especialista que facilita l’accés als llocs on es pot sentir la brama en primera persona. Tot i que es pot fer la visita per compte propi -hi ha quatre rutes recomanades, que cal fer obligatòriament en 4x4-,
es recomana contractar una empresa de guiatge per tal de gaudir de l'experiència amb total tranquil·litat i sense perjudicar la fauna.
Enguany es continua amb el mateix format que l’any passat pel que fa a la temporada de la brama, que va des d’aquest dimecres, 15 de setembre, fins al 15 d’octubre. Per tant, es manté la regulació del tram central de la pista que passa pel refugi de Boumort destinat exclusivament per a empreses de guiatge. La iniciativa
Vine al Pallars, Viu el Jussà, fruit de la col·laboració entre l’
Associació de Cases de Turisme Rural i l’
Associació APAT, també ofereix sortides guiades a la brama del cérvol.
Diferents punts d’observació al Sobirà
La Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars i el Parc Natural de l’Alt Pirineu
habiliten, com cada any, tres punts gratuïts d’observació amb educadors i material òptic a les Valls d’Àneu, concretament a Gavàs, Alòs i les Ares. Són punts de lliure accés per a tothom. D'altra banda, i de forma privada, diversos guies intèrprets acreditats pel parc acompanyen els visitants durant l’observació de la brama a la zona del
massís de l’Orri, concretament a
Tornafort, i a les
valls de Cardós. A més a més,
MónNatura Pirineus també ofereix una activitat guiada de pagament a
Gavàs, a les
Valls d’Àneu.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi