Dimecres, 13 de novembre de 2024
exposició

L'Epicentre acull una exposició sobre la vaga de «La Canadenca»

La mostra, que estarà oberta fins al 12 d'octubre, recorda la consecució de la jornada de vuit hores fa 100 anys

Redacció Tremp | 24 de setembre de 2021 a les 10:35
Imatge històrica de la vaga de la Canadenca a Barcelona | Arxiu
Des del 17 de setembre i fins al 12 d’octubre, l’Epicentre de Tremp acull l'exposició itinerant La vaga de La Canadenca 1919/2019. La mostra recorda un d'aquells esdeveniments que queden en la memòria col·lectiva com la representació d'un gran triomf: la conquesta de la jornada de vuit hores. Un símbol dels drets laborals aconseguits per la classe obrera.

Al cap de 100 anys dels fets, aquesta exposició ressalta el paper de Catalunya en la consecució d'aquesta fita. La mostra, doncs, proposa una passejada per endinsar-nos a l'època a través de les fotografies i les imatges de fotoperiodistes i d'humoristes gràfics que s'hi exposen. Tot plegat permetrà entendre millor i conèixer de prop cada etapa de la mobilització.

 

Cartell de l'exposició Foto: Epicentre


Dies que van canviar la història


La vaga va començar el 5 de febrer quan Riegos y Fuerzas del Ebro -empresa encarregada de la construcció d'una part de les centrals hidroelèctriques al Pallars-, i filial de la Barcelona Traction Light and Power, coneguda com La Canadenca, va acomiadar vuit dels seus treballadors. La tensió va anar en augment, així com la mobilització dels obrers de Barcelona i d'altres ciutats catalanes, que van anar a la vaga.

Tot plegat va durar fins al dia 1 de març. La resposta dels obrers a l'empitjorament de les condicions de treball va comportar la consecució de la jornada laboral màxima de vuit hores, l'alliberament dels presos arrestats durant la vaga, l'increment dels salaris, aixó com la readmissió dels vaguistes per part de l’empresa.
 

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació