Dimarts, 21 de gener de 2025
Mapes: coronavirus

El risc de rebrot és encara alt al Jussà malgrat la millora general

Al Sobirà, en canvi, el risc de rebrot és gairebé inexistent amb només un cas en els últims set dies

19 d'octubre de 2021 a les 09:51
Ni la tornada a l'escola i la feina, ni festes com la Mercè a Barcelona, ni els botellots han impactat en l'evolució de la pandèmia de coronavirus a Catalunya. El temor a una sisena onada posterior a les vacances d'estiu es desfà i els indicadors segueixen millorant setmana rere setmana i assolint nous registres que no es veien des del juliol de l'any passat. Fins i tot el 35,7% de comarques i el 42,4% de ciutats ja es troben amb risc de rebrot baix, mentre que molt poques es mantenen en un nivell alt.
 
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca o municipi, es desplega el seu nom i tota la informació sobre el risc de rebrot i la seva evolució setmanal, la velocitat de propagació, el nombre de contagis setmanals, vacunes subministrades i altres dades sobre la situació de la pandèmia, entre el 8 i el 14 d'octubre. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.


Amb quasi sis milions de catalans vacunats, escassament s'han detectat 1.588 contagis durant l'última setmana, uns 400 menys que l'anterior i un miler menys que fa dues setmanes. La majoria de casos, a més, es detecten, ja que el percentatge de positivitat és molt baix (1,5%). La pressió hospitalària també segueix caient fins als 345 ingressats per Covid (9 menys que fa una setmana) i 91 crítics menys a l'UCI (12 menys que fa una setmana). Per primer en tota la pandèmia, a més, han mort menys de 10 malalts de coronavirus en una setmana (n'han estat 8), els darrers set dies consolidats -entre el 8 i el 14 d'octubre.

El risc de rebrot és un indicador que combina les dades sobre la incidència acumulada els anteriors 14 dies i la velocitat de propagació (si s'expandeix la pandèmia o es contrau, com és ara el cas), i els 100 punts marquen la frontera a partir de la qual es considera que el risc és alt. De les 42 comarques, 34 se situen per sota d'aquest llindar, i 8 encara s'hi mantenen per sobre. Tot i això, cal tenir en compte que aquest indicador pateix ara cert biaix a causa de la festivitat del 12 d'octubre, ja que normalment es detecten menys casos els dies no laborables i, per tant, sembla que l'evolució sigui més positiva del que ho és en realitat i la setmana següent, en tornar a la normalitat, segurament semblarà que empitjori. 

Tenint en compte això, 15 comarques tenen risc de rebrot baix (per sota dels 30 punts), especialment l'Alta Ribagorça (0 punts), el Pallars Sobirà (7), l'Alt Camp (8), la Segarra (15), la Cerdanya (17) i l'Anoia (17). Fins i tot les cinc comarques més poblades tenen risc baix: Vallès Oriental (24), Vallès Occidental (25), Baix Llobregat (25), Maresme (27) i Barcelonès (28). Per contra, n'hi ha quatre que encara dupliquen el llindar de risc alt, en concret, l'Alt Urgell (265), el Pla d'Urgell (226), la Terra Alta (215) i el Baix Ebre (212).

Si s'analitza tan sols la quantitat de contagis que es detecten, 36 de les 42 comarques es troben ja per sota de la incidència de 50 contagis setmanals per cada 100.000 habitants. Molt especialment l'Alta Ribagorça, on no s'ha trobat cap cas els darrers set dies consolidats. En aquest mateix període, només s'ha detectat un positiu a la Cerdanya, el Moianès, l'Aran i el Pallars Sobirà, i dos a l'Alt Camp, la Segarra i el Solsonès.

En sentit contrari, la comarca amb una major ràtio de contagis setmanals és ara el Baix Ebre, amb 88,1 contagis per cada 100.000 habitants (70, en termes absoluts), seguit de l'Alt Urgell (ràtio de 76,2), la Conca de Barberà (76), la Terra Alta (72,5), el Pla d'Urgell (66) i el Pallars Jussà (55,4). En termes absoluts, les xifres són més elevades lògicament al Barcelonès (341 casos), el Baix Llobregat (119) i el Vallès Occidental (115), però seguidament ja se situen el Segrià (84) i el Gironès i el Tarragonès (tots dos amb 81), amb força menys població.
 

Aquestes incidències milloren progressivament, ja que el nombre de positius detectats l'última setmana amb dades consolidades es redueix a més comarques que a les que creix, malgrat que a moltes també es mantenen. En concret, a 17 hi ha hagut menys positius que en la setmana anterior, tot i que unes altres 17 s'han mantingut força estables i només a 8 s'han incrementat. Tot i això, cal tornar a subratllar que la darrera setmana computada inclou un dia festiu, així que pot ser que la millora no sigui tan accentuada en realitat.

Aquestes comarques on ha augmentat la incidència són l'Alt Urgell (35,6 casos més per 100.000 habitants), les Garrigues (+32,6), el Baix Ebre (+31,4), el Montsià (+20,3), el Tarragonès (+20), el Pallars Jussà (+15,9), el Pla de l'Estany (+11,9) i la Selva (+11). En sentit oposat, on la incidència setmanal cau més és clarament a la Terra Alta (-145), per davant de l'Aran (-72,9), la Conca de Barberà (-65,9), el Pla d'Urgell (-55,5) i el Berguedà (-50,8).
 

Si la lupa es posa a nivell dels municipis de més de 20.000 habitants, la situació és fins i tot millor, ja que 57 dels 66 han escapat del risc alt de rebrot. I fins i tot 28 tenen risc baix, en especial Barberà del Vallès i Castellar del Vallès, tots dos amb zero punts de risc, i els segueixen Cerdanyola del Vallès (1), Ripollet (3), Premià de Mar (6), el Prat de Llobregat (9), Montcada i Reixac (9) i Molins de Rei (9). A banda d'aquests 28, n'hi ha 19 amb risc moderat, 10 més en moderat-alt i els altres 9 superen el llindar dels 100 punts.

A diferència del que ocorria fa poc i que encara passa a les comarques, cap ciutat duplica aquesta marca, i les que tenen un risc més elevat són Tortosa (168 punts), Palafrugell (165), Sant Feliu de Guíxols (163) i Banyoles (155). La tendència a la millora, en tot cas, és més irregular, ja que 13 de les 66 han reduït el nombre de contagis durant l'última setmana, mentre que a 42 s'han mantingut i a 11 s'han incrementat. Els augments, però, han estat moderats, essent els més alts a Esparreguera (ràtio major en 41,1 punts) i Sant Feliu de Guíxols (+35,8), mentre que els descensos més pronunciats han tingut lloc a Salt (-63), Mollet del Vallès (-47,6), Figueres (-39,5) i Vic (-38).





Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació