La primera molta d'olives per a obtenir
oli verge extra d'aquesta temporada del
Molí d'Oli de la Vall de Barcedana, situat a
Sant Miquel de la Vall, al terme municipal de Gavet de la Conca, serà més especial que mai. Les centenàries instal·lacions estrenen maquinària amb
tecnologia punta, la més capdavantera de la comarca. La remodelació ha estat impulsada pels socis que formen part de la SAT (
Societat Agrària de Transformació) que han modernitzat el molí per garantir-ne la continuïtat. Una actuació que ha suposat
una inversió de 180.000 euros.
Tal com explica el president del Molí d'Oli de la Vall de Barcedana,
Ivan Caelles, "aquesta iniciativa suposa un
revulsiu econòmic per a la comarca, ja que sense la
modernització de la maquinària, el seguiment de l'activitat del molí no estava assegurat". Fins ara, la majoria dels productors que han participat en l'actuació havien de recórrer a altres molins situats a desenes de quilòmetres de la vall per a obtenir
olis d'excel·lent qualitat.
El renovat molí, a més, assegura el lloc de treball del
moliner, que estava en risc. En definitiva, es facilita la feina dels productors d'oli, contribuint així al manteniment del sector a la zona. "Amb la nova maquinària també millorarem encara més la qualitat dels nostres olis, fent-los més competitius", assegura Caelles. La maquinària està dissenyada per a poder moldre fins a
400.000 quilos d'oliva per campanya.
La posada a punt del molí la farà l'italià
Matteo Mugelli, especialitzat en tècniques d'extracció d'oli d'oliva i de tota la part mecànica dels molins, considerat un referent a nivell mundial. El pròxim dissabte,
23 d'octubre, a les
11h, tindrà lloc la
inauguració de les noves instal·lacions amb una visita guiada i un tast d'oli del primer raig. Es preveu comptar amb diferents autoritats com l'alcalde de
Gavet de la Conca,
Xavier Badia; el president del
Consell Comarcal del Pallars Jussà,
Josep Maria Mullol; i el delegat del
Govern a l'Alt Pirineu i Aran,
Ricard Pérez, entre altres.
El sector de l'oli verge al Pallars Jussà
La producció d'oli verge extra al
Pallars Jussà és un sector relativament petit on la majoria de productors són
pagesos amb
elaboració artesanal i venda directa, i l'activitat no és la principal. El cultiu de l'
olivera al Pallars Jussà té una llarga tradició, i s'hi conreen extensament fins a
28 varietats autòctones,
13 de les quals es van identificar en la passada campanya de producció d'oli en una prospecció duta a terme per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Segons les darreres dades oficials (2018), la comarca compta amb 733 hectàrees de conreu d'olivera i 652 tones d'oliva.
Un estudi sobre el sector de l'oli al Pallars Jussà elaborat per l'IRTA el 2016 va detectar com a punt fort el creixent interès per les noves plantacions i l'estudi de les varietats locals i, com a oportunitats, l'existència de varietats locals de gran potencial de qualitat i comercial, i un interès creixent per les produccions agroalimentàries locals amb relat.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi