Diumenge, 24 de novembre de 2024
falles

Les festes de foc dels Pirineus es repensen per evolucionar «sense perdre l'essència»

Una vuitantena d'experts es reuneixen al Berguedà en un simposi internacional per analitzar els reptes de futur

Redacció Bagà | 29 d'octubre de 2021 a les 08:44
La tradicional baixada de Falles de la Pobla de Segur | ACN
Evolucionar sense perdre l'essència. Aquest és un dels principals reptes de futur que s'ha posat damunt de la taula en el primer Simposi de les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus. Una vuitantena d'experts es reuneixen aquests dies a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola (el Berguedà) amb l'objectiu de fer aflorar el coneixement local i internacional mitjançant la recerca i els estudis que giren entorn de les festes del foc dels solsticis als Pirineus, entre les quals hi ha les falles.

La trobada també ha posat de manifest la necessitat d'elaborar algun tipus de regulació que permeti evitar que la massificació que pateixen les festes del foc, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, no acabin obligant a modificar la celebració tradicional. Els experts, vinguts de Catalunya, Andorra, França i l’Aragó, comparteixen que un dels reptes més importants que han d'afrontar les festes del foc, arreu del territori, és com gestionar les massificacions per evitar que acabin alterant la festa tradicional.

En aquest sentit, aprofundeix l'historiador Oriol Riart, cal "algun tipus de regulació" per tal d'evitar que "el volum de gent acabi modificant la tadicional celebració". "És vital que això no passi", afegeix, tot apuntant al fet que, en l'actualitat, "el 90% de les persones que hi assisteixen no són autòctones”.

La trobada del món fallaire està impulsada pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, i inclosa en l'anomenat projecte Prometheus.
 

L'objectiu principal és fer aflorar el coneixement local i internacional mitjançant la recerca i els estudis que giren entorn de les festes del foc dels solsticis als Pirineus a través de la investigació i la divulgació entre poblacions per fer encara més visible aquestes tradicions, que són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació