Dimecres, 3 de juliol de 2024

Sort allargarà el Tricenterari al 2015 per commemorar els 300 anys de l'execució del General Moragues

El consistori ha fet l'acte de recollida de terra per portar-la a la muntanya de Montserrat on es plantarà un roure

Pallars Digital 4 de febrer de 2014 a les 13:38
L'Ajuntament de Sort ha anunciat que té la voluntat, junt amb el de la Seu d'Urgell i Sant Hilari de Sacalm, d'allargar al 2015 els actes de l'Any del Tricentenari per commemorar els 300 anys de l'execució del General Moragues. En aquests tres municipis el General Josep Moragues, que és recordat com a un dels mes importants defensors de la causa catalana a la guerra de successió, hi va tenir una especial relació.
 
El consistori ho ha anunciat avui en l'acte de recollida de terra del municipi per portar-la a la muntanya de Montserrat, on es plantarà un roure amb terra de tots els municipis catalans, en una activitat emmarcada en el programa commemoratiu de l'Any del Tricentenari.
 
L'acte consisteix en plantar el roure del Tricentenari, un arbre tradicionalment arrelat a la nostra terra. Per fer-ho es compta amb la col·laboració de tots els ajuntaments de Catalunya, que aportaran un grapat de terra del seu poble que servirà per plantar l'arbre.
 
L'Ajuntament de Sort, doncs, ha recollit aquest dimarts la bossa de terra del jardí del General Moragues. Josep Moragues (Sant Hilari Sacalm, 1669 - Barcelona, 1715) és recordat com a un dels mes importants defensors de la causa catalana a la guerra de successió. Això fa que molts l'hagin considerat com a heroi i màrtir de Catalunya. Encara avui, es un símbol de catalanitat per molta gent. Va ser un militar, que va lluitar pel bàndol austriacista a la Guerra de Successió. En acabar la guerra es va retirar amb la seva família a les seves possessions de Sort, on es mantenia allunyat de la política.
 
Moragues fou jutjat, torturat i mort de manera infamant el dia 27 de març de 1715 junt amb els capitans Jaume Roca i Pau Macip. Se'ls van retirar públicament tots els honors militars, se'ls descalçà i foren vestits amb una camisa de penitent, arrossegats posteriorment pels carrers de Barcelona per un cavall fins arribar al patíbul, on foren morts a la forca i esquarterats. El cap del general Moragues, com a escarni, fou posat en una gàbia de ferro que es va penjar al Portal del Mar de Barcelona.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Etiquetes:
Arxiu, general Moragues