Dimecres, 13 de novembre de 2024
patrimoni

Arquitectes, restauradors, arqueòlegs i veïns participaran en la restauració de l'Hospital de cartró de la Vall Fosca

Es preveu que la Generalitat proposi declarar la instal·lació Bé Cultural d'Interès Nacional

Redacció La Torre de Capdella | 4 de novembre de 2021 a les 08:35
Estat actual de l’Hospital de cartró de la Vall Fosca | Museu Hidroelèctric de Capdella
La restauració de l'hospital de cartró de la Vall Fosca, l'únic documentat al món, preveu la participació de persones d'àmbits diferents, com ara arquitectes, restauradors, arqueòlegs, així com veïns de la zona. Durant la primera reunió, celebrada aquest dimarts, per tractar la restauració d'aquesta instal·lació, es van constituir cinc comissions de treball.

Unes comissions que tenen una voluntat "transversal, participativa, comunitària i singular", i que han de vetllar per a una restauració sostenible i econòmica de l'hospital de cartró i conservar la seva idea original, la d'un edifici econòmic funcional i ecològic. De fet, tot apunta que la Generalitat proposarà declarar aquest immoble històric com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), que prèviament ja ha havia estat reconegut com a Bé Cultural d'Interès Local pel Consell Comarcal del Pallars Jussà.


Paral·lelament, uns 40 professionals aportaran la seva expertesa en diferents àmbits perquè esdevingui un projecte que conservi la singularitat de la construcció, tot i utilitzar les tècniques de rehabilitació actual. El consultor Joan Reguant ha destacat que la intervenció suposa "una actuació sense precedents i de referència pel seu caràcter inèdit". Reguant ha recordat que la instal·lació és un element "extremadament fràgil", sobre el qual no existeix "cap possibilitat d'errada".
 

Imatge de la reunió de treball per encarar la restauració de l'hospital Foto: Ajuntament de la Torre de Capdella



Així mateix, va assegurar que el projecte impulsa la Vall Fosca cap a Europa, situant-la com un referent comunitari en un àmbit com la construcció prefabricada. En tot moment, la iniciativa comptarà amb la presència i la participació dels veïns de la Vall Fosca, que hauran de decidir l'ús de futur de l'hospital de cartró.

La restauració de l'hospital de cartró és un projecte estratègic d'intervencions encarregat per la direcció general de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, amb l'impuls del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i el suport d'una comissió de treball transversal i interdisciplinari. El projecte argumenta i ordena les decisions i accions que cal seguir per planificar i actuar de manera responsable sobre aquest bé del patrimoni arquitectònic, probablement únic al món.

Un edifici pioner de l'arquitectura prefabricada


L'edifici va ser construït com a hospital els primers anys de les obres de la central hidroelèctrica de Capdella i ja estava en funcionament el 1912. L'hospital de cartró és obra de l'empresa alemanya Christoph & Unmack, que va ser un referent arreu del món en la construcció d'edificis prefabricats a principis del segle XX.

L'hospital de cartró va ser construït fa més de 100 anys per Energía Eléctrica de Catalunya per atendre els 4.000 treballadors que construïen la central hidroelèctrica de Capdella. Es tracta d'un edifici singular pels materials amb els que va estar construït que s'ha mantingut dempeus al Pirineu més d'un segle. És una edificació lleugera prefabricada, modular, pensada per a poder ser transportada en caixes i muntada in situ de manera senzilla seguint un manual d'instruccions. 

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació