Dimecres, 22 de gener de 2025
hidroelèctriques

La CUP torna a denunciar talls de llum d'Endesa a veïns de la Vall Fosca

L'Ajuntament de la Torre de Capdella afirma que "no té res a veure amb els talls" i que el contracte de 1927 no s'ha trencat

Tomàs Garcia Espot Tomàs Garcia Espot Vall Fosca | 24 de novembre de 2021 a les 08:20
Imatge de la central de la Plana, a la Vall Fosca | CUP
La CUP ha tornat a denunciar que Endesa ha tallat la llum a veïnes de la Vall Fosca, entre les quals hi ha un regidor de la CUP Vall Fosca. Un fet que la formació anticapitalista considera com una "mesura de pressió" per part de l'empresa per tal d'obligar a aquestes veïnes a pagar el que qualifiquen de "deute il·legítim" i que afirmen "té relació amb els tributs de la facturació i amb l'intent d'eliminació d'un contracte històric signat entre ambdues parts".

En aquest sentit, els cupaires assenyalen que ni Endesa ni l'Ajuntament de la Torre de Capdella han fet "cap pas" per pal·liar aquesta "greu situació". Aquests talls de llum, recordem, no són els primers que es produeixen al municipi, i han estat un dels principals punts calents del conflicte encara vigent entre els veïns de la Vall Fosca i Endesa.


Uns talls de llum, assegura la CUP, que s'emmarquen dins "l'ofensiva" de l'empresa per fer "passar pel tub" als veïns que defensen el contracte històric del 1927; un document pel qual es cedien terrenys comunals per a la construcció de la central de Capdella. En aquest sentit, recorden que l'ajuntament va signar un acord amb Endesa, en el qual "pactava" 300.000 euros a canvi de liquidar el deute dels veïns.

Per la seva banda, fonts de l'Ajuntament de la Torre de Capdella han explicat a Pallars Digital que lamenten que s'hagin produit aquests talls, però afirmen que "el consistori no hi té res a veure". "No som els secretaris d'Endesa", afirmen. Així mateix, expliquen que s'han ofert per mediar entre l'empresa i els veïns afectats. “És l'únic que podem fer", asseguren.

Pel que fa a les afirmacions de la CUP, des del consistori afirmen que el contracte de 1927 "no s'ha trencat", ja que el preu pel kW no ha variat, sinó que l'origen del deute que l'empresa reclama als veïns és la base imposable (IVA). Una xifra sobre la qual gira la polèmica, ja que no hi havia acord sobre com calcular-la. En aquest sentit, els tribunals van pronunciar-se afirmant que aquesta provenia del preu de cost de producció. Un factor, però, sobre el que tampoc hi ha consens. 

Amb aquest conflicte encara en marxa, el Tribunal Suprem té ara a les mans un recurs per aclarir com ha de ser la facturació de l'empresa, i que té el seu origen en una demanda contenciosa administrativa que els veïns de la vall van interposar contra Endesa i l'Agència Tributària. Uns veïns, a més, que van assumir la despesa "de la seva butxaca" i per "defensar", assegura la CUP, el conveni col·lectiu.

 

Altres notícies que et poden interessar




Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació