Dimarts, 21 de gener de 2025
fauna salvatge

Proven amb èxit una vacuna anticonceptiva per frenar la superpoblació de senglars

La investigació demostra l'eficàcia del tractament, sobretot en les femelles més joves

Sergi Baixas Sergi Baixas Sant Cugat del Vallès | 1 de desembre de 2021 a les 07:45
Tècnics administrant la vacuna Gonacon a un senglar a Matadepera | Miquel Badia
La solució per a la gestió de la superpoblació del senglar podria estar a tocar. Aquest passat dilluns, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha presentat els resultats d'"èxit" del projecte pilot que pretén controlar la fertilitat d'aquests animals mitjançant un tractament anticonceptiu

Una investigació que va començar a finals del 2017 en les àrees de Terrassa, Matadepera, Vacarisses i Sant Cugat del Vallès per la seva proximitat amb els entorns naturals del Parc de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac i Collserola i la seva problemàtica creixent amb la intensificació de la presència d'aquestes bèsties en zones urbanes i periurbanes.


Així doncs, el projecte ha avaluat els efectes d'una vacuna anomenada Gonacon en aquests animals. Una injecció que desenvolupa anticossos contra l'hormona alliberadora de gonadotropines (GnRH), les hormones que afavoreixen la funció reproductora en els mamífers.

Amb més de dos centenars de senglars en observació i seguiment, el cap del projecte del Departament de Sanitat i Anatomia Animals, Manel López Béjar, ha confirmat l'"eficàcia" de la vacuna per inhibir la seva reproducció. Una esterilització que comportaria "menys agressivitat i menys ocupació d'espais i mobilitat per part dels animals contracepcionats".

Segons Béjar, l'estudi ha permès demostrar que l'eficàcia de Gonacon s'accentua com més joves siguin els exemplars. En aquest sentit, durant els pròxims mesos continuaran estudiant si, en animals prepúbers -entre 3 i 6 mesos d'edat-, la vacuna comporta una inhibició definitiva de la reproducció per manca de desenvolupament dels òrgans reproductius, així com si aquest efecte acaba comportant canvis de comportament i creixement en els individus tractats. Per altra banda, en els espècimens adults la vacuna també ha resultat efectiva; però semblaria que requeririen d'una revacunació anual o bianual perquè continués sent-ho. 

Des de la Diputació de Barcelona, el diputat d'Espais Naturals, Josep Tarin, ha apuntat que "ara s'hauran d'avaluar i analitzar els resultats per veure, amb la informació que disposem a dia d'avui, les possibles conseqüències i aplicacions que en el futur podria tenir aquest mètode en la gestió d'aquesta espècie en el nostre entorn". Des de les administracions recorden habitualment com actuar en cas de topar-te amb un senglar i evitar qualsevol ensurt.

Aquest 2022, la prova pilot entrarà en una segona fase de tres anys més de durada que buscarà comprovar l'efectivitat del tractament quan aquest s'administra en animals joves i observar si aquesta esterilitat resulta reversible o persistent.
 

Altres notícies que et poden interessar




Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació