Dijous, 21 de novembre de 2024
cuina

Les plantes silvestres i el seu impacte en la salut a la gastronomia del Pallars

La Lira de Tremp ha acollit aquest dilluns la jornada «Cuina de Bosc i Salut»

Redacció Tremp | 1 de desembre de 2021 a les 11:32
Imatge d'una de les demostracions culinàries | Ajuntament de Tremp
Una quarantena de persones, entre professionals del sector de la restauració i hoteler del Pallars i curiosos, han participat de la convocatòria del programa de l’Ajuntament de Tremp, Al teu gust aliments del Pallars, i la Fundació Alícia de la jornada Cuina de Bosc i Salut. El programa es va centrar en dos aspectes. En primer lloc, el gastrobotànic Evarist March, de Naturalwalks, va oferir una ponència adreçada a la identificació i descripció de les espècies comestibles que es troben al Pallars i les aplicacions que tenen a la cuina.

En segon lloc, es va abordar la qüestió de la relació que tenen aquests productes silvestres aplicats a la cuina amb la salut. En aquest apartat, van prendre la paraula dos experts en Farmàcia, Fitoteràpia i Alimentació, Salvador Cañigueral, de la Universitat de Barcelona, i M. José Alonso, farmacèutica comunitària. La darrera part de la jornada va ser una demostració de cuina a càrrec de Marc Puig-Pey, cap de cuina de la Fundació Alícia, que va cuinar amb diferents productes silvestres de temporada com les nyàmeres, les ortigues, la ravenissa o la xicoia amb les que va elaborar entre altres una botifarra vegetal i diverses postres.


El programa va concloure amb un tast d’elaboracions a càrrec tres de restaurants participants del projecte. En concret els plats presentats van ser Sopa de créixens, de Lo Paller del Coc; croquetes d’ortigues, de Restaurant Buenos Aires; i Gin-kombucha d’herbes amb tapa de llom de corder fumat amb ginebrons, de Cafè Pessets. Tot plegat es va acompanyar amb vi Turritela Negre del celler El Vinyer i Cervesa Cabalera, de La Masovera.

Al teu gust, aliments del Pallars, juntament amb Fundació Alícia i restauradors de la comarca i altres agents locals, van arrencar el projecte Cuina de Bosc l’any 2018. Un projecte singular que vol incorporar els productes silvícoles propis del territori pirinenc a la gastronomia local. Els primers resultats del projecte s’han començat a difondre al públic general, aquesta tardor. És el cas de la guia Cuina de Bosc del Pallars, indicacions per a restauradors i curiosos o la sèrie de vídeo-receptes de restaurants del Pallars, que es poden veure al Canal Girella de Youtube.
 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació