Divendres, 22 de novembre de 2024

Traslladen a Boumort un voltor negre recuperat a Vallcalent

Allà serà col·locat en una gàbia d'aclimatació perquè s'acostumi al clima i al paisatge a l'espera de ser retornat definitivament al medi natural

Pallars Digital 6 de febrer de 2014 a les 13:00
Un exemplar de voltor negre localitzat malferit entre els termes municipals de Llardecans i Maials el passat mes d´octubre, va ser donat d'alta ahir al Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida). L´exemplar va ser traslladat a la gàbia d´aclimatació situada a Boumort.
 
L´exemplar localitzat és jove, segurament nascut a principis del 2013, pesa 4,4 quilos i fa al voltant de 3 metres d'envergadura. El voltor no anava marcat, fet que fa suposar que podria haver arribat procedent de la meitat sud de la Península. Tot feia pensar que hauria estat víctima del cansament i de la debilitat del mateix viatge, ja que no s´hi van observar ni hematomes importants ni ferides externes. Tampoc no se li han detectat restes de projectils i no hi ha restes de plom.
 
Després de 3 o 4 dies amb tractaments antinflamatoris i rehidratació va començar a menjar sol i a reaccionar als estímuls de manera normal.  Aquests dies es va anar recuperant favorablement a Vallcalent. Va guanyar pes i 10 dies després del seu ingrés, després d´observar com es movia i es netejava el plomatge de manera normal, es va passar a la sala de vol gran, fins a dia d´avui quan se l´ha observat amb força, habilitat de viratge i extensió de les ales dintre de la normalitat.
 
Tècnics del Departament d´Agricultura van traslladar ahir l´animal des del Centre de Fauna de Vallcalent fins a la Reserva Nacional de Caça de Boumort.  Allà és ara col·locat en una gàbia d'aclimatació perquè s'acostumi al clima i al paisatge a l´espera de ser retornat definitivament al medi natural.
 
El voltor negre (Aegypius monachus) és el rapinyaire més gran d'Europa i està catalogat com a vulnerable a la península Ibèrica, on es troba el 90% de la població europea. És una espècie de voltor molt tímida en comparació amb el voltor comú. S´alimenta sobretot de cadàvers de mida mitjana o petita (conills morts, ovelles mortes, restes de carronya).
 
Recuperats 45 exemplars en 7 anys
 
Dins del programa de reintroducció d'aquesta espècie als Prepirineus catalans, des l´any 2007 fins ara s´han alliberat un total de 45 exemplars a la zona de la Reserva Nacional de Caça de Boumort i de la Reserva d´Alinyà, propietat de la fundació Catalunya-La Pedrera.
 
El mes de setembre, la incipient colònia de voltor negre comptava al Prepirineu de Lleida amb 28 exemplars endògens, és a dir, alliberats o nascuts dins el marc del programa de reintroducció Boumort-Alinyà. Si hi afegim 4-6 voltors negres de fora que semblen haver-se agregat a la colònia, aquesta tindria al voltant de 30 individus.
 
El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i per la Fundació Catalunya-La Pedrera. GREFA i Trenca són dues ONG que hi participen, en l´assessorament i l´execució, juntament amb personal de l´Espai Natural d´Alinyà i de la brigada de la RNC de Boumort. L´Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte. REE hi participa de manera destacada amb el finançament dels emissors que permeten fer el seguiment dels voltors negres del projecte.
 
Entre els anys 2009 i 2013 la iniciativa ha comptat amb finançament europeu a través del programa de cooperació territorial Espanya-França-Andorra anomenat NECROPIR (Biodiversitat sostenible als Pirineus: els ocells necròfags, símbols d´una gestió concertada). A més de Catalunya, hi han participat el govern d´Andorra, el de Navarra, la Diputació Foral d´Àlaba i la Ligue pour la Protection des Oiseaux (LPO) de França.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi