Dimecres, 22 de gener de 2025
hidroelèctriques

La justícia dona la raó als veïns de la Vall Fosca per l'IVA dels rebuts de la llum

La companyia Endesa recorre el dictamen del jutjat de Tremp a l'Audiència provincial i la CUP demana la dimissió de l’equip de govern

Vall Fosca | 14 de gener de 2022 a les 16:04
Protesta dels veïns de la Vall Fosca en una manifestació de 2017 | CUP
La justícia ha donat la raó, amb quatre sentències del jutjat de Tremp, als residents de la Vall Fosca en el conflicte sobre l'IVA dels rebuts de la llum. Els veïns, que gaudeixen de preus reduïts gràcies als convenis signats en el moment de la construcció de les centrals hidroelèctriques, consideraven excessiu el que Endesa els facturava. Alguns d'ells només abonaven a l'elèctrica la quantitat que creien justa, d'acord amb el contracte del 1927.

El 2016, la companyia ja va tallar la llum per impagament a alguns veïns i l'any 2021 va deixar sense subministrament a aquells que s'havien autoliquidat els rebuts des del 2016, una alternativa que havia estat plantejada pel grup municipal de la CUP, a l'oposició. Ara la justícia els ha donat la raó i avala les autoliquidacions, mentre que Endesa ha recorregut la sentència a l'Audiència provincial.


Per la CUP, el pronunciament judicial demostra que els talls de llum eren “il·legals”. Els cupaires, per tant, segueixen apostant i defensant que les autoliquidacions són vàlides i animen a tots els beneficiaris del contracte a seguir-ne fent.  
 
​Així, els anticapitalistes denuncien que les interrupcions en el servei executades per Endesa en els darrers mesos a més de 15 residents, i en algun cas “deixant famílies amb nens sense electricitat durant més d'una setmana”, tenien com a objectiu "coaccionar als veïns" perquè acabessin pagant, segons han afegit, "el deute il·legítim" reclamat per la companyia.

Per tot plegat, els anticapitalistes estudien denunciar penalment als seus responsables, demanar la restitució dels danys ocasionats a les veïnes afectades i el rescabalament dels diners pagats de les arques públiques a Endesa. En aquest sentit, demanen la dimissió en bloc de l'equip de govern de la Torre de Capdella i afirmen que Endesa només aconsegueix cobrar per la força o pactant amb els membres de l'executiu local. 

Cal recordar que ara farà un any el consistori de la Torre de Capdella va signar un acord amb Endesa on pactava pagar 300.000 euros a canvi de liquidar el deute que l’empresa elèctrica reclamava al consistori. Això va portar molts veïns a fer el mateix, “invalidant”, segons la CUP, el contracte històric de 1927 que s'havia signat per haver cedit terrenys comunals per a la construcció de la primera central hidroelèctrica, la central de Capdella.

Un preu més baix per l’ocupació de terrenys municipals


L'origen d'aquest litigi rau en l'aplicació de l’IVA, que Endesa fa a preu de mercat i no segons el conveni del 1927, que establia un preu molt més reduït per l'ocupació dels terrenys municipals on la companyia va instal·lar-hi les centrals hidroelèctriques. Així, els veïns van decidir no seguir abonant l'impost en base al preu de mercat. Es tracta d'un conflicte que s’allarga des de fa 13 anys, arran de la liberalització del sector elèctric.

 

Altres notícies que et poden interessar





Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació