Divendres, 22 de novembre de 2024
recerca

L'Observatori de Recerca del Parc Natural de l'Alt Pirineu dona suport a una quinzena de projectes

L'entitat, creada fa un any, promou la investigació científica i vol potenciar la recerca i el coneixement de proximitat al Pirineu

Redacció Pallars Sobirà | 1 de març de 2022 a les 16:34
Unes estudiants i investigadores realitzant treball de camp al Parc Natural | Parc Natural de l'Alt Pirineu
El Parc Natural de l’Alt Pirineu promou la investigació científica i dona suport a una quinzena de projectes d’investigació a través de l’Observatori de Recerca que va impulsar ara fa un any i que forma part de la seva organització interna. L’Observatori vol ser un espai de promoció i coordinació de l’activitat científica dins el Parc i de suport a l’òrgan gestor.

L’objectiu és impulsar una recerca de proximitat que faciliti el desenvolupament d’un model de gestió i conservació de l’entorn natural i del llegat històric i cultural molt més adequat a les especificitats i singularitats del Pirineu, i amb una base científica més sòlida. En aquest primer any de funcionament, l’Observatori ha donat suport a una quinzena de projectes de recerca desenvolupats pel Parc Natural mateix i entitats com el Museu de Ciències Naturals de Granollers, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, el CREAF o la Universitat Harper Adams del Regne Unit.


Els projectes tenen a veure amb l’àmbit de la zoologia, la botànica, la geografia, la geologia, l’ecologia o la sostenibilitat turística. Hi ha estudis relacionats amb el seguiment  de diverses espècies, l’elaboració de censos, la caracterització de l’estructura de boscos d’alt valor ecològic o l’anàlisi de càmeres de fototrampeig, entre altres.

Paral·lelament, durant l’any 2021 també s’ha aconseguit captar i ampliar el nombre d’estudiants en pràctiques i investigadors que participen en els projectes de recerca. En aquest primer any de posada en marxa de l’Observatori, hi hagut una dotzena d’estudiants de Biologia Ambiental, Enginyeria Forestal, Geologia, Gestió Forestal i Medi Natural, entre altres. Els estudiants procedien majoritàriament de la UAB, la Universitat de Lleida i l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners.

Enguany, l’Observatori continuarà amb la seva tasca de captar estudiants i personal investigador per fomentar el coneixement de proximitat. Fins ara, ja s’ha confirmat la presència de set estudiants de la UAB, la Universitat de Lleida i la Universitat de Girona. També hi haurà tres estudiants de Treball Final de Grau i quatre de Final de Màster, que contribuiran a generar un coneixement de proximitat i útil per a la gestió del Parc.

Per altra banda, se seguirà treballant per identificar les principals prioritats de recerca i aprofundir en àmbits d’investigació com els impactes del canvi climàtic i el canvi global en la biodiversitat i funcionament dels ecosistemes, espècies amenaçades o la compatibilització de la conservació del medi amb el desenvolupament socioeconòmic en l’àmbit del Parc, o el seu paper com a espai protegit i alhora protector de la salut humana.
 


Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació