REDACCIÓ | Durant la temporada de caça es van capturar a Catalunya 35.364 senglars segons les dades que es recullen a la Memòria anual de caça que elabora el Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. El porc senglar, l´espècie d´ungulat més abundant, ha assolit un nou màxim històric de captures amb una tendència d´increment a totes les demarcacions excepte a les comarques de Tarragona.
El Departament ha presentat la Memòria anual de caça corresponent a la temporada 2012-13, que recull les dades de llicències, captures i repoblacions d´espècies cinegètiques.
A la memòria queden reflectides dades importants com el nombre de caçadors, que en 10 anys ha disminuït gairebé a la meitat. És important destacar que un total de 68.826 caçadors van disposar de llicència de caça durant l´any 2012. Aquesta xifra queda molt lluny dels 117.592 de l´any 1993. D´aquests, 67.352 van ser caçadors amb arma de foc. Per províncies el major nombre de llicències es van obtenir a les comarques de Barcelona. Pel que fa als tràmits per a l´obtenció i pagament de la llicència destaca el 19,6% obtingudes telemàticament mitjançant l´Oficina Virtual de Tràmits (OVT). Aquest procediment va ser iniciat l´any 2010.
Durant la darrera temporada de caça els terrenys on es podia caçar a Catalunya es distribuïen per 1.391 àrees privades i àrees locals de caça, amb una superfície de 2,6 milions d´hectàrees, el 81% de la superfície de Catalunya. La resta corresponen a les 7 reserves nacionals de caça i 8 zones de caça controlada la gestió de les quals pertany directament al Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
Pel que fa a les captures de les diferents espècies cinegètiques sobre les quals els diferents gestors han informat, entre les catalogades com de `caça menor´ són els tords i les grives el grup d´espècies més caçat, que arriba als 748.000 exemplars declarats. Els segueixen el conill, amb 169.000 exemplars, els tudons, amb 107.000 exemplars, i la perdiu roja, amb més de 89.000 exemplars. La tendència d´aquesta espècie mostra una contínua davallada des de l´any 2000, i aquesta darrera temporada ha assolit un mínim històric de captures des que es disposa de registres.
Altres espècies com el cérvol i el cabirol mostren una clara tendència a augmentar el nombre de captures, amb 1.359 i 1.952 exemplars caçats respectivament. En el cas de l´isard el nombre d´exemplars caçats (676 dels quals el 76% a les reserves nacionals de caça) continua augmentant encara que sense assolir les xifres màximes obtingudes abans dels efectes de la malaltia produïda pel pestivirus. L´absència en els darrers anys de brots importants de pestivirus han permès la recuperació de les poblacions d´aquesta espècie.
Pla de xoc per prevenir els danys de la fauna salvatge
L´augment de captures de la temporada passada amb relació a les anteriors es deu sobretot a una sèrie de mesures que ha posat en funcionament el Departament d´Agricultura en col·laboració amb les societat de caçadors, per evitar la proliferació de la població de porcs senglars. La densitat de senglars a Catalunya s´ha convertit en una problemàtica principalment per l´activitat agrícola però també genera problemes de seguretat i accidents de trànsit .
Precisament per minimitzar tots aquests danys el Departament d´Agricultura està treballant en un pla de xoc per prevenir els danys produïts per la fauna salvatge. Aquest pla s´està ultimant amb els diferents sectors implicats (caçadors, sindicats agraris, titulars de les àrees de caça i Administració).
Com a mesura de caràcter extraordinari i per l´afectació que els danys que algunes espècies cinegètiques causen al sector primari (agrícola i ramader), la Llei 2/2014, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic per a l´any 2014, inclou la possibilitat que el Departament declari l´estat d´emergència cinegètica en un àmbit territorial concret quan es superin els llindars d´abundància establerts d´alguna espècie causant. Aquesta declaració, prevista ja a la Llei de caça, preveu determinar una sèrie de mesures que condueixin a reduir el risc.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.
Subscriu-t'hi