Dimecres, 22 de gener de 2025

La Conca de Tremp, patrimoni geològic

12 de febrer de 2014 a les 09:19
 
Aquest mes de febrer, l'Entorn d'Aprenentatge de Tremp començarà a rebre grups escolars. En els últims anys l'Ajuntament de Tremp ha impulsat aquest nou centre educatiu que ara es posa en marxa sota la tutela del Departament d'Ensenyament de la Generalitat. Es tracta d'un servei educatiu de suport a la docència que ofereix als centres d´ensenyament primari, secundari i de batxillerat de tot Catalunya la possibilitat de venir a Tremp a desenvolupar projectes de treball per estudiar i experimentar en geologia.  
 
La Conca de Tremp és, en paraules del geòleg Joan Rosell, el lloc on les pedres parlen. La concentració d´una gran diversitat de models geològics en aquest espai relativament petit l'han convertit, des de fa dècades, en lloc de pelegrinatge de geòlegs, en molts casos especialistes de companyies petrolieres, i estudiants i aficionats d'aquesta matèria de tot el món. 
 
Aquest reconeixement del valor geològic de la Conca és una oportunitat per avançar en la popularització de la geologia a diferents nivells. Malgrat que no resulta senzill endinsar-se en la complexitat conceptual i terminològica d'aquesta ciència, busquem els mecanismes per facilitar un coneixement més profund d'aspectes que tenen una presència tan important en la nostra vida diària com l'aigua, els sòls, els minerals o la majoria de combustibles.
 
Al 2012, l'Ajuntament de Tremp va apostar de forma decidida per ancorar al territori la recerca, les activitats i els serveis de l'Institut Geològic de Catalunya, construint un edifici per a l'únic Centre de Suport Territorial que aquesta institució té fora de Barcelona. No ens limitem a facilitar la infraestructura necessària per treballar a Tremp de manera més operativa. Anem més enllà: des del món local, mantenim una intensa col·laboració en activitats acadèmiques, congressos i altres accions de transferència i difusió del coneixement d'alt nivell que es tornaran a materialitzar, per exemple, en els cursos d'estiu de la Universitat de Lleida i en el congrés internacional de paleontologia que es faran a Tremp aquest pròxim estiu.
 
En paral·lel amb els mons acadèmic i educatiu, estem explorant la possibilitat de crear una oferta de turisme geològic per arribar a nous mercats. L'Institut de Recerca en Turisme de la Universitat de Girona treballa en la creació de productes turístics associats als recursos geològics del nostre territori, una nova forma de contribuir al desenvolupament econòmic de la zona amb una oferta turística innovadora i de qualitat.  
 
En sintonia amb el renaixement vitivinícola que està experimentant la Conca de Tremp, on els darrers anys s'han multiplicat les hectàrees de vinya, els cellers i la producció de vi, es treballa en aplicacions geològiques concretes que permetin, per exemple, obtenir dades que reverteixin en un millor coneixement del comportament dels sòls i, així, poder aconseguir més bons rendiments agraris. L´Institut Geològic de Catalunya ha instal·lat sondes de temperatura i humitat a deu parcel·les vitícoles de la Conca de Tremp (subzona Pallars de la DO Costers del Segre) per recollir dades que permetin als viticultors gestionar millor la vinya. Es tracta d´una prova pilot que es podria estendre a altres cultius com l´ametller o els cereals.
 
Aquestes són algunes de accions d´un projecte ampli i de llarg recorregut que impulsa l´avenç en el coneixement geològic del territori. El rendiment que es pot obtenir de l'aplicació dels resultats de la recerca en curs és enorme i abasta múltiples camps: des de l´obra civil fins a la prevenció de catàstrofes passant per l´agricultura o la recerca de combustibles fòssils. També resulta tan rellevant com necessària la seva divulgació entre la ciutadania en general. En definitiva, són diferents cares d'un mateix prisma: la gestió de l´oportunitat que ens dóna aquest enorme patrimoni geològic per poder diversificar i, alhora, complementar les vies de desenvolupament del nostre territori.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Etiquetes:
Opinió