La darrera campanya de mesurament de la qualitat del
cel nocturn efectuada per la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, en col·laboració amb el
Parc Astronòmic del Montsec, ha constatat que zones del país com la depressió Central, des de l'eix del riu Llobregat i fins al Segrià, es troba lluny dels nivells assimilables a la nit natural.
Això és degut a la
contaminació lumínica provinent de les grans àrees metropolitanes, normalment costaneres, però també de nuclis de població importants de la
plana de Lleida com són Tàrrega, Guissona i Cervera. Tanmateix, entre Oliana i Berga, al
Prepirineu Central, s'aprecien zones de cel nocturn de qualitat excel·lent com ara prop de Castellar de la Ribera i trams amb poca població al curs del riu Cardener.
Durant la campanya, també s'han pres mesures de forma puntual amb
càmera d'ull de peix en llocs més sensibles. Aquest tipus de mesuraments permeten avaluar tota la cúpula celeste i observar quina és la foscor en cada punt del cel. Així doncs, es pot observar com és la qualitat del cel en cada angle del cel i determinar possibles influències de focus contaminants lumínics.
Els mesuraments s'han fet especialment en espais protegits com són l'Observatori Astronòmic del Montsec i el
Parc Natural de l'Alt Pirineu, i altres indrets on hi ha processos de protecció contra la contaminació lumínica com és el cas de la Granja d'Escarp. També s'han efectuat mesuraments a la serra de Collserola, Juncosa, Odèn, Òdena, Ivars d'Urgell i Vinaixa.
Les dades recollides revelen la influència de les àrees metropolitanes a l'Observatori Astronòmic del Montsec, tot i estar molt allunyades. També mostren la influència de municipis de la Val d'Aran, de la Seu d'Urgell i sobretot d'Andorra en les zones més fosques del Parc Natural de l'Alt Pirineu, factor que ja es va constatar a la campanya de mesurament del 2020. Les zones amb menys
obstacles orogràfics i més properes a zones urbanes estan més exposades a la llum provinent d'instal·lacions llunyanes. En el cas de la Granja d'Escarp, s'ha detectat la influència de zones urbanes properes, també de l'Aragó.
Aquests resultats es troben publicats en el
Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, on es representen les dades en un format de fàcil consulta i accés. Al visor del mapa apareixen els nivells de qualitat del cel nocturn i els valors mitjans mesurats de
brillantor del fons del cel, valors numèrics de més utilitat per a professionals i aficionats a l'astronomia.
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi