Divendres, 24 de gener de 2025
territori

Presenten el llibre i el mapa de termes tradicionals del Jussà i els seus béns comunals

Amb aquest treball es completa el mapa de termes tradicionals de l’Alt Pirineu i Aran

Tremp | 5 d'abril de 2022 a les 09:09
Imatge d'un dels moments de l'acte | IDAPA
L'Epicentre de Tremp ha acollit aquest passat divendres la presentació del llibre i el mapa Els termes tradicionals dels pobles del Pallars Jussà i els béns comunals, a càrrec de Jesús Burgueño, geògraf i professor de la Universitat de Lleida. Seguidament s’ha donat a conèixer el document els Béns comunalsUn sistema d’organització del passat per gestionar el present, a càrrec de Marc Borrell i Eduard Trepat. L’acte l’ha tancat una xerrada sobre la toponímia recuperada, a càrrec de Miquel Bailac

L'Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) ha elaborat un treball pioner que té com a objectiu l’estudi dels termes tradicionals dels pobles i la seva posada en valor com a proposta de millora de la gestió del territori. Actualment els béns comunals són de titularitat dels ajuntaments i les EMD. Tanmateix, els beneficis dels drets sobre els aprofitaments i els ingressos que se'n deriven continuen revertint directament als veïns.

Actualment hi ha pocs estudis sobre aquests béns, que en el cas de l'Alt Pirineu i l'Aran suposen el 60% de la superfície forestal. El 86,3% d'aquesta superfície comunal està catalogada d'utilitat pública, i el 6,6%, inscrita a nom de societats civils de veïns.

Un sistema de gestió medieval


Es tracta d’un sistema d’origen medieval que resultava bàsic per a la subsistència de les petites comunitats agràries. Els béns comunals eren una font de llenya, pastures per al bestiar, aigua, fruits del bosc o fusta per a la construcció, així com molins, recs o ferreries. Les condicions per fer-ne ús i qui en podia gaudir estaven regulades en detall.

Aquests comunals eren els terrenys que pertanyien a cada poble i per tant coincideix en gran mesura amb la delimitació dels termes de població que va estar en vigor fins a l’abolició del règim senyorial a principis del segle XIX, quan molts comunals es van posar a la venda o es van privatitzar. Posteriorment, els diversos processos de creació i fusió de municipis del segle XX van accentuar la dissociació entre el bé, la comunitat que n’ha de gaudir i l’ajuntament que l’ha d’administrar. La situació actual dels béns comunals és heterogènia i poc reglamentada.

 

Altres notícies que et poden interessar




Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació