Diumenge, 22 de desembre de 2024

Els secrets més ben guardats d'una Ratafia històrica

Pallars Digital 6 de juny de 2013 a les 20:57

 

 
REDACCIÓ | Licors Portet és una empresa elaboradora de licors des de l´any 1883 i elabora la Ratafia dels Raiers des de fa gairebé 50 anys. L´any 2011 va fer una edició especial en motiu del seu 125è aniversari, recuperant una recepta antiga d´en Joan Portet, pare dels actuals propietaris, i aplicant-hi un curós procés d´envelliment. El resultat d´aquella edició especial va ser l´obtenció d´una ratafia extraordinària, que va ser premiada amb la Medalla d´Or en el Concours Mondial Bruxelles 2011. D´aquella ratafia tan sols en queden 11 ampolles, que els germans Portet guarden com el més preuats dels seus tresors.
 
Aquest any Licors Portet ha repetit l´experiència i ha elaborat de nou una bóta de la preuada ratafia, seguint minuciosament l´esmentada recepta, i deixant-la reposar, durant 21 llunes, en la mateixa bóta que va afinar l´edició del 125è aniversari. Es diu que aquesta bóta conté una ratafia extraordinària, ja que la recepta està elaborada amb una part d´holandes de vi envellides durant més de 60 anys. Quan en Joan Portet va instal·lar-se a La Pobla de Segur, va guardar al celler una bóta amb holandes de vi. Més de 60 anys després, els germans Portet l'han redescobert, veient que la seva textura i aroma aportaven un valor extraordinari a la ratafia.
 
Segons Àngel Portet , copropietari de l'empresa de licors, aquesta bóta d´holandes "és un tresor que es té o no es té, ja que ningú pot esperar més de 60 anys per a fer una bona ratafia". Actualment tenen bótes envellint des de fa catorze anys però, afegeix, "som conscients que difícilment es podrà igualar en un futur l´excel·lent qualitat d´aquestes holandes". Tot i això, assegura que queda ratafia per anys.
 
En la propera lluna plena, que casualment coincideix amb la nit de Sant Joan, es compliran les 21 llunes de repòs necessàries per donar a la Ratafia dels Raiers Reserva 2013 el peculiar bouquet d´aquesta edició especial. S´han elaborat 400 litres d´aquesta ratafia, que donaran 571 ampolles. Un cop embotellada, es deixarà passar dues llunes més dins l´ampolla, perquè l´agermanament de les aromes i els sabors sigui total, i ja estarà al seu punt òptim per a gaudir-la en una sobretaula extraordinària.
 
D'altra banda, pel proper 22 de juny Licors Portet està preparant una jornada al Parc de les Olors de Claverol, on els participants faran una recol·lecta de plantes amb les que podran fer la seva pròpia ratafia.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi