Dijous, 21 de novembre de 2024
memòria històrica

Publiquen una guia didàctica sobre els búnquers de Vilamur

L'Ajuntament de Soriguera vol donar a conèixer un dels espais mítics del front del Pallars de 1938

Redacció Vilamur | 2 de maig de 2022 a les 08:29
Imatge dels búnquers, amb el poble de Vilamur al fons | ACN
L'Ajuntament de Soriguera ha editat la guia didàctica El patrimoni bèl·lic de Sant Joan de Vilamur. El front del Pallars (1938-1939). Un quadern d'activitats per donar a conèixer aquest lloc mític de la Guerra Civil a les comarques pallareses, format per nou búnquers i nius de metralladores, enllaçats per una xarxa de trinxeres que els connectaven entre ells, a més de parapets que els augmentava la protecció.

L'obra, escrita per l'historiador Oriol Riart, vol que estudiants i un públic generalista conegui sobre el terreny la Guerra Civil, contextualitzar el front català per centrar-se en el front del Pallars i el centre de resistència de Vilamur. Aquest complex defensiu va començar a fortificar-se quan les forces franquistes van arribar al Pallars l'abril de 1938.
 

La guia didàctica vol que estudiants i un públic generalista conegui sobre el terreny la Guerra Civil. Foto: ACN


Riart ha insistit que el complex defensiu no es troba amb la totalitat de les seves estructures, malgrat ser un dels espais del conflicte armat més ben conservats del Pirineu. La localització d'un plànol, tot i que sense data ni orientació, dona una idea de com era l'indret en un principi i fa pensar que la xarxa de trinxeres i de parapets durant la guerra devia ser molt més extensa. Actualment dels nou búnquers solament en queden set.

Sobre el terreny es pot conèixer com s'estructurava una posició defensiva donada la bona conservació dels elements d'aquest espai, fet que propicia que el visitant es pugui fer una idea del seu funcionament. Riart ha explicat que la dotació de personal per cobrir el centre de resistència de Sant Joan de Vilamur solia ser a nivell de companyia (85-100 homes) dividits en tres seccions (30 homes).

Però sobre el terreny els visitants també poden copsar com era la vida a les trinxeres i la quotidianitat dels combatents, donat que la gran part del temps transcorria sense combats. Riart explica també que la brutícia, la manca d'higiene, els paràsits o l'alimentació deficient eren les queixes generalitzades dels soldats. Per als soldats aquestes molèsties solien ser molt més rellevants que els tirotejos i els bombardejos.

Tots els elements del complex defensiu de Vilamur estan perfectament documentats amb plànols i croquis que donen una idea de com era, o com estava planificat, el complex defensiu en un principi. Oriol Riart ha sentenciat que és indispensable recuperar i donar a conèixer aquest patrimoni, ja que és la millor manera de no oblidar els dramàtics fets que es van viure durant la Guerra Civil al Pallars.
 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació