Un estudi realitzat a l'explotació ramadera de
Cal Tomàs de la Pobla de Segur ha constatat que la
carn d'animals engreixats a base de
pastures és més saludable que la d'animals engreixats amb
pinso. Els animals alimentats amb farratge tendeixen a tenir un major contingut d'àcids grassos poliinsaturats i, en especial del tipus Omega 3.
Dani Villalba, professor de la
Universitat de Lleida (UdL), ha posat èmfasi en el model que fa de la carn resultant
un producte més sostenible donat que l'aliment dels animals és Km0. Villalba ha explicat que aquesta manera de produir ha d'anar acompanyada d'una conscienciació i diferenciació, ja que la productivitat és més baixa però viable pels petits productors.
Durant mig any s'ha fet un exhaustiu seguiment -
controls de sang, de pes, d'alimentació, d'engreix o de creixement, entre d'altres- a
24 vedells: vuit alimentats amb pinso, vuit amb pinso i farratge i vuit a base d'unifeed i pastura. Les dietes amb major proporció de farratge han presentat valors més elevats d'àcid linoleic conjugat (CLA), associat a la
protecció contra el càncer. La ràtio d'Omega 6 sobre Omega 3 ha presentat un valor inferior en les dietes farratgeres aconseguint valors més propers a l'òptim.
Ramaderia més sostenible i respectuosa amb els animals
La dieta basada en farratges i pastures al 100% és
més respectuosa per als animals, ja que va més acord amb la fisiologia d'aquests. A més, suposen un aprofitament dels recursos naturals i una regeneració de la terra, segons ha explicat
Miquel Gordó, de Cal Tomàs. A banda, els experts asseguren que la
regeneració del sòl, a través del retorn dels animals a la terra, és imprescindible i una de les poques maneres reals de combatre el
canvi climàtic.
Els resultats de l'estudi mostren que els farratges resulten
una alternativa no només ecològica sinó també viable per als petits productors. Quan aquesta carn surt al mercat és un producte amb un
alt valor afegit, que ha de fer que el client l'acabi reconeixent de manera constant.
Vall Fosca i Vall Ferrera
L'estudi de Cal Tomàs és el tercer d'aquestes característiques que es fa. Anteriorment, la Universitat de Lleida n'havia realitzat un en una explotació ramadera de la
Vall Fosca i un altre a la
Vall Ferrera. Villalba ha afirmat que els resultats van ser similars.
Els resultats de l'estudi de Cal Tomàs s'han presentat aquest dilluns a la mateixa explotació ramadera de la Pobla de Segur, en el marc d'una jornada divulgativa i gastronòmica que ha girat al voltant de noves tendències ramaderes, ramaderia de pastura, agricultura regenerativa i la gastronomia sostenible.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi