Dijous, 21 de novembre de 2024
heràldica

Farrera ja disposa oficialment del nou escut heràldic

Era un dels pocs municipis del Pallars que encara no disposava d'un emblema reconegut per l'administració

Redacció Farrera | 25 de maig de 2022 a les 11:26
L'element més icònic de l'escut, la ferradura, fa referència a l'origen mossàrab del nom del municipi | Ajuntament de Farrera
L'Ajuntament de Farrera ja disposa oficialment des d'aquest mes de maig del nou escut heràldic del municipi. Tot plegat, després de la publicació, el passat 4 de maig, al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) de la resolució del 28 d'abril, pel qual es dona conformitat a l'adopció d'aquest nou emblema. Fins ara, l'escut oficiós però no oficial del municipi era un segell rodó en blanc i negre que representava un peregrí del Camí de Sant Jaume.

La història d'aquest nou escut es remunta al 22 de desembre de 2017, quan l'ajuntament pallarès va acordar inciar l'expedient per a l'adopció d'un nou blasó per al municipi. I és que, segons la normativa catalana, Farrera no disposava d'escut oficial, sent un dels darrers municipis del Pallars, juntament amb Espot i l'EMD de Montenartró, que no en tenia.

 

Així, el consistori va assumir com a escut un que incorpora una ferradura, en relació amb la toponímia i l'origen mossàrab del nom Farrera. Un objecte que té sis claveres, per representar els sis pobles que constitueixen el municipi: Alendo, Burg, Farrera, Glorieta, Mallolís i Montesclado. Per altra banda, a l'escut també hi ha representada una vall, que simbolitza la Coma de Burg, on s'ubica el municipi, i carregada que tres espígues, que simbolitzen l'antic comtat del Pallars.

La proposta es va sotmetre a informació pública per un termini de 30 dies, mitjançant la seva exposició al tauler d'anuncis de la corporació i la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Dins aquest termini es va presentar una al·legació. En sessió de 28 de gener de 2022, el ple de l'Ajuntament de Farrera va acordar desestimar l'al·legació presentada durant el tràmit de la informació pública i va aprovar definitivament l'escut heràldic municipal amb el quòrum de la majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació.


Més endavant, el 3 de febrer, el consistori va trametre al Departament de la Presidència un certificat de l'acord d'aprovació definitiva juntament amb la còpia de l'expedient administratiu. Així, 20 dies després, la Direcció General d'Administració Local va emetre un informe favorable sobre la correcció de la proposta formulada i, finalment, el passat 5 d'abril, l'Institut d'Estudis Catalans va emetre un informe favorable sobre la proposta d'escut aprovada per l'ajuntament.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació