Dilluns, 25 de novembre de 2024
medi ambient

El Parc Natural de l'Alt Pirineu promou l'ecoturisme per difondre els seus valors naturals i paisatgístics

Neix «Life Resque Alpyr», un nou projecte europeu per restaurar i conservar els ecosistemes aquàtics del Pirineu i dels Alps

Redacció Escalarre | 30 de maig de 2022 a les 09:39
Imatge de la presentació de la temporada del Parc a la Mollera d'Escalarre | Govern
El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha presentat, conjuntament amb l’Associació de Guies Intèrprets del Parc, la temporada anual d’ecoturisme. Enguany s’han programat més d’una vintena de tipus d’activitats i rutes guiades per gaudir dels paisatges i la biodiversitat del Parc. Hi haurà activitats relacionades amb la descoberta de papallones i la flora, guiatges per observar la fauna d’alta muntanya, un recorregut per conèixer l’activitat a l’entorn del ferro que es feia als boscos de la Vall Ferrera, caminades astronòmiques, rutes per descobrir la geologia del Parc o sortides amb raquetes, entre moltes altres.

Així mateix, també s’organitzaran al llarg d’aquesta temporada activitats d’educació ambiental d’observació de carronyaires al nou punt d’aguait de l’Obaga d’Orteu d’Embonui, rutes guiades interpretades per la xarxa de 900 quilòmetres de camins senyalitzats del Parc o activitats per observar la brama del cérvol juntament amb la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars.


Des del Parc s’ha destacat que aquest tipus d’oferta ecoturística té plenament en compte les repercussions actuals i futures econòmiques, socials i mediambientals per satisfer les necessitats dels visitants, de l’entorn i les comunitats locals, i s’emmarca dins dels principis que promou la Carta Europea de Turisme Sostenible, a la qual precisament el territori del Parc té previst adherir-se.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és augmentar el coneixement sobre l’espai protegit i donar suport a la seva preservació, al mateix temps que es treballa per millorar el desenvolupament sostenible i la gestió turística dels espais protegits i la seva àrea d’influència, sense oblidar les necessitats de l’entorn, de la població i les empreses locals i dels visitants. Actualment, el Parc, juntament amb els ens locals i el sector turístic local, està treballant en la definició de l’estratègia i el pla d’acció, que podria estar enllestit a final d’any per presentar formalment la candidatura a la Carta Europea de Turisme Sostenible. L’any passat van visitar el Parc Natural de l’Alt Pirineu 348.419 persones.
 

La presentació del projecte va tenir lloc a l'Ecomuseu d'Esterri d'Àneu. Foto: Parc Natural de l'Alt Pirineu


«Life Resque Alpyr»: per la recuperació d'ecosistemes aquàtics


Per altra banda, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu participaran en el projecte europeu Life Resque Alpyr. El projecte, que es va iniciar el passat mes de gener i tindrà una durada de cinc anys, està destinat a recuperar ecosistemes aquàtics de muntanya millorant la conservació de diversos hàbitats i espècies objectiu en quatre localitats de la Xarxa Natura 2000 de les regions biogeogràfiques alpines dels Pirineus i dels Alps.

Es preveu una inversió de 4,7 milions d'euros, dels quals el 60% (2,8 milions d'euros) seran aportats per la Unió Europea al llarg de la durada del projecte. El projecte s’ha presentat en un acte aquest passat dissabte a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu amb la presència de Pere Ticó, alcalde d’Esterri d’Àneu; Salvador Tomàs, alcalde de Lladorre; Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural; Josep Queró, president de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Alt Pirineu; i Marc Ventura, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CEAB-CSIC) i coordinador del projecte.
 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació