Els dies 18 i 19 de maig, s’ha realitzat la darrera d’un cicle de dues sortides d'intercanvi de coneixement i experiències que podrien ser transferibles al
sector agrícola del
Pallars Jussà. Les sortides, adreçades a la pagesia de la comarca i a persones d’un perfil tècnic vinculat a l’agricultura, han permès veure un centre de recerca d’
agricultura i ramaderia extensiva, conèixer les experiències d’agricultors professionals que han fet la transició a l’agricultura ecològica i visitar una fàbrica de pinso ecològic i una cooperativa que gestiona les collites dels seus associats.
Tècnics del Pallars Jussà van visitar el
projecte Ecopionet, a
Castella i Lleó. Aquest projecte aglutina tota la cadena de valor de la producció cerealística i de
llegums ecològics, ja que integra la recerca, la producció, la transformació, l’organització dels productors i la comercialització dels productes resultants.
El dia 18 a la tarda es va iniciar la primera visita a la finca experimental del IRNASA, a
Muñovela, en la que tècnics del CSIC varen explicar les diverses rotacions i associacions de cultius ecològics i convencionals que s’hi realitzen. També es van poder veure diverses proves amb llegums de varietats autòctones que es volen reintroduir a les produccions comercials, reduint així la dependència de proteaginoses de països tercers.
Seguidament, es va visitar la finca del
Jose Luís de Paz, agricultor ecològic, ubicada a Perahuy, on es va poder comprovar, a camp, com funciona la producció d’extensius i quins són els problemes reals dels extensius ecològics en una zona amb una forta escassetat de dejeccions ramaderes. L’endemà dia 19, es va realitzar una visita a una
fàbrica de pinsos ecològica Piensos BIBE. Aquesta fàbrica familiar i de petit format podria ser un referent, ja que la seva capacitat de producció és molt similar a les necessitats de pinso ecològic que caldrien per abastir l’engreix de
vedells ecològics del Pallars.
Finalment, la visita va acabar al poble de
Fuentesaúco, a Zamora, on hi ha la seu d’ARAE, la primera cooperativa ecològica de Castella i Lleó que aglutina a més de
70 productors ecològics i genera un moviment de
més de 8.000 tones de gra ecològic a l’any. Aquesta ha estat la segona d’un cicle de dues sortides d'intercanvi de coneixement i experiències; la primera sortida
es va realitzar a l’Espai Rural de Gallecs al mes de març.
Les visites han estat plantejades amb l’objectiu de transferir
pràctiques innovadores i sostenibles al sector agrícola del Pallars Jussà i fomentar la transició cap a la producció ecològica entre els agricultors i ramaders del territori. El
Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’entitat
Pallars Actiu ja treballen en altres projectes de foment de la transició ecològica de la comarca que inclouen, entre altres activitats, la posada en marxa de camps experimentals distribuïts en diferents zones de cultiu de secà del Pallars.
La visita ha estat promoguda pel Consell Comarcal del Pallars Jussà i Pallars Actiu amb la coordinació tècnica de l’Espigall, i està subvencionada pel
Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de Suport al desenvolupament local, Projecte
Treball a les 7 Comarques.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi