Diumenge, 22 de desembre de 2024
dia mundial sense tabac

Disminueix el nombre de fumadors durant la pandèmia al Pallars

A la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran els consumidors de tabac s’han reduït en un 7%, segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya

Redacció Pallars | 31 de maig de 2022 a les 10:27
Un home amb una cigarreta | Josep Lluís Escudero Pla
El nombre de persones majors de 15 anys consumidores de tabac s’ha reduït durant la pandèmia al Pallars. Una tònica que també s'extrapola a Catalunya, incloent les regions sanitàries Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA). En concret, a la plana aquesta reducció ha estat del 2,4%, mentre que al Pirineu els consumidors de tabac van baixar un 7%.

L’informe ESCA de l’any 2021, que correspon al període 2020-2021, posa de manifest que a la Regió Sanitària Lleida es declaraven fumadores, ja fos de manera diària o ocasional, el 24,7% de persones majors de 15 anys. En l’enquesta anterior, corresponent als anys 2019-2020, aquesta xifra era del 27,1%. Ara bé, on aquesta tendència a la baixa es posa de manifest d’una manera més rellevant és a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, ja que el 2021 hi havia un 19,9% de fumadors majors de 15 anys, mentre que el 2020 n’hi havia un 26,9%.


L’abordatge del tabaquisme que fa el Departament de Salut inclou estratègies per evitar la incorporació de nous fumadors, augmentar el nombre d’exfumadors i evitar l’exposició al fum ambiental del tabac, principalment en la infància. El Programa Atenció Primària Sense Fum (PAPSF) és una iniciativa emmarcada en el programa Suma Salut per impulsar el paper de l’atenció primària en l’ajuda a deixar de fumar i en la prevenció el control del consum de tabac.

Precisament, una enquesta realitzada a través del programa Suma Salut a les dues regions sanitàries revela que gairebé el 70% de les persones que fumen han rebut alguna vegada o regularment consell d’algun professional sanitari sobre el seu consum. En el cas dels estudiants, el 62% declaren que algun professional de l’educació els ha recomanat alguna vegada que deixin de fumar.

Els llocs on els enquestats han estat més exposats al fum són les terrasses de bars i restaurants (75,6%), en activitats lúdiques en espais oberts (52,1%) i a les cues per entrar a locals. Només un 17% declara no haver estat exposat enlloc. El 90% de les persones enquestades està a favor, a més a més, de millorar la protecció de la salut i que no es fumi a les terrasses o es faci amb restriccions. Fins i tot les persones que fumen creuen en la seva majoria que s’haurien d’afegir mesures protectores.

Com a possibles mesures per a reduir el consum de tabac, les persones enquestades han proposat ampliar els espais públics lliures de fum de tabac on no es permeti fumar, intensificar mesures educatives a través de programes escolars i campanyes de sensibilització en mitjans de comunicació, eliminar la publicitat encoberta del tabac, augmentar-ne el preu o finançar tots els tractaments farmacològics de primera línia per ajudar a deixar de fumar, entre d’altres.

En aquest sentit, la Xarxa de Prevenció de Tabaquisme de Lleida posa en marxa aquest dimarts, Dia Mundial Sense Tabac, una campanya per promoure entre la ciutadania la identificació d’espais d’ús públic lliures de fum de tabac a la ciutat de Lleida, que arrenca amb una enquesta que es començarà a difondre en diferents àmbits. 

 

Altres notícies que et poden interessar




Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació