Diumenge, 22 de desembre de 2024
territori

El Govern inicia el procés per fer una Agenda estratègica del Pirineu 2030 per a un desenvolupament sostenible

El document se sotmetrà a un procés de participació ciutadana per recollir aportacions i necessitats del territori

Redacció Barcelona | 1 de juny de 2022 a les 09:49
Reunió del Govern del 31 de maig del 2022 | Govern
El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha donat compte al Consell Executiu d'aquest dimarts del primer document que marca l'inici de l'elaboració de l'Agenda estratègica del Pirineu amb horitzó 2030. Aquesta serà, a la pràctica, un full de ruta per orientar el desenvolupament sostenible de les comarques pirinenques els pròxims anys amb un segell i identitat pròpies.

D'aquesta manera, s'engega un procés participatiu per elaborar una Agenda prèvia, és a dir, un document d'anàlisi de les potencialitats i reptes del territori. Aquest estarà obert fins el mes d’octubre i es desenvoluparà a partir d'un document d'avanç que ha rebut el vistiplau del Consell Executiu.


El document es concretarà conforme es vagi desenvolupant al territori, tot prioritzant les accions més transformadores que funcionin com a tractores de l'economia, i en cogovernança des de les pròpies comarques del Pirineu. La proposta inicial de l'Agenda fixa quatre pilars de debat, cadascun amb els seus objectius concrets.

El primer té a veure amb les persones i la governança i vol definir accions per a l'arrelament de la població i la garantia d'accés als serveis bàsics, l'accés a l’habitatge, la creació de serveis mancomunats, la creació de l'Agència de desenvolupament dels territoris del Pirineu, el desplegament de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran o l'aplicació de l'Agenda rural i l'Agenda urbana de Catalunya. En aquest eix s'inclou també el desplegament d'un paquet legislatiu específic que passa per una nova Llei de muntanya, la Llei de territori i la creació d'un codi de legislació local que reculli la singularitat dels municipis rurals.

Dins l'àmbit de medi ambient i sostenibilitat s'inclou l'accés i l'ús sostenible, inclusiu i equitatiu als recursos naturals, la gestió dels boscos i sòls agrícoles, la potenciació d'una indústria verda, els parcs naturals com a porta d'entrada al Pirineu o el desplegament de les energies renovables i de les infraestructures de càrrega de vehicles elèctrics. L'aprovació d'un Pla territorial sectorial de turisme al Pirineu completa aquest eix.

Pel que fa a desenvolupament econòmic i innovació, l'Agenda debatrà com aprofitar el patrimoni cultural i l'esport com a motor de desenvolupament, la creació del Museu virtual del Pirineu o les mesures per esdevenir un territori intel·ligent i aprofitar les possibilitats del teletreball per atreure talent. El Llibre blanc de les estacions de muntanya, aprovat el 2020, servirà per guiar la diversificació d'aquestes infraestructures.

Finalment, en mobilitat i connectivitat es parlarà de la millora de les infraestructures, l'arribada de la fibra òptica a tots els municipis i la garantia de cobertura de mòbil, els plans directors de mobilitat, la integració tarifària i el transport a la demanda, juntament amb el manteniment dels camins i el desplegament de la xarxa d’heliports públics H24.

 

Altres notícies que et poden interessar




Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació