Dimecres, 22 de gener de 2025
Dis la teva!

Geoparc mundial Unesco Orígens, un territori a protegir

Article de Maria Pilar Cases, alcaldessa de Tremp i presidenta del Geoparc Orígens

Pallars | 10 de juny de 2022 a les 11:21
Maria Pilar Cases, alcaldessa de Tremp | Llibert Cases
Senyor director,

El municipi de Tremp forma part d’un territori únic i especial, designat l’any 2018 per la Unesco com a Geoparc pel fet de tenir un patrimoni i paisatges geològics singulars i de rellevància internacional. Al Geoparc Orígens, un territori de més de 2000 km2 format per 19 municipis de 4 comarques diferents, es pot explicar una història geològica de més de 500 milions d’anys.

Però no només es tracta la geologia sinó que integra la resta de patrimonis naturals i culturals del territori. Alhora el Geoparc és una eina de gestió territorial que es basa en la conservació del patrimoni i el foment de la recerca científica; la transmissió d’aquest coneixement científic a la societat per empoderar-la, fer-la coneixedora dels valors patrimonials i alhora custodiant de tot aquest llegat; i en la implementació d’un model de desenvolupament sostenible. Aquest últim valor és l’objectiu final del Geoparc, que vetlla per beneficiar la població local i usar els recursos del territori com a motor de desenvolupament econòmic local sostenible per lluitar contra el despoblament i l’envelliment del territori generant nous llocs de treball.

Segons la meva opinió cal desenvolupar l’article 50 de la Llei 42/2007 de Patrimoni Natural i Biodiversitat que considera els geoparcs com àrees protegides per instruments internacionals.  El Ministeri de Medi Ambient, amb la participació de la Generalitat de Catalunya, ha d’elaborar unes directrius de conservació d’aquests espais. Aquestes directrius han de constituir el marc orientatiu per a la planificació i gestió dels geoparcs i s’han d’aprovar mitjançant acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient. Passats 15 anys, encara no s’ha desenvolupat.

Mancances com aquestes fan que el Geoparc i els municipis que en formen part adoptin mesures complementàries davant amenaces cap al territori com l’allau de sol·licituds de plaques fotovoltaiques, que tenen una afectació potencial d’unes 700 hectàrees. Aquests macroprojectes creen greus impactes als valors naturals i culturals del territori, la desnaturalització dels paisatge i la pèrdua progressiva d’identitat del territori. Fet que afecta directament al propi desenvolupament sostenible acordat al setembre de 2015, quan es va constituir l’Associació Geoparc.

Una d’aquestes mesures ha estat l’elaboració d’un estudi titulat Eines per la gestió i ordenació del paisatge i de l’espai agrari a l'àmbit del Geoparc Orígens. Aquest estudi proposa unes directrius que estan a disposició dels ens municipals perquè, si ho consideren oportú, les puguin adoptar en el seu planejament urbanístic.

En conclusió, tot i no estar en contra de les energies renovables, els nombrosos projectes de parcs fotovoltaics i línies de molt alta tensió que s’han presentat son més una amenaça que una oportunitat pel territori. En aquest sentit, el Geoparc mundial Unesco Orígens ha de tenir una consideració especial i cal disposar de temps per aprofundir en la conservació real del territori.

Maria Pilar Cases Lopetegui
Alcaldessa de Tremp i presidenta del Geoparc Orígens
 


 Avís
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació