El trempolí Pep Fillat, membre de
Busseing Pallars i integrant d´un grup de 12 bussejadors i arqueòlegs del Centre d´Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), ha trobat recentment a la costa de Begur una àmfora romana de gran valor arqueològic. La peça està intacta i això fa que tingui un alt valor arqueològic, ja que les seves inscripcions permeten comprendre com s´organitzava el comerç de l´època.
La troballa es va produir durant el període d'excavació comprès entre el 15 d'octubre i el 2 de novembre de l'any passat, en les restes d´un vaixell d´origen romà del segle I aC, enfonsat a 12 metres de profunditat a la zona d´Aiguablava, a la Costa Brava.
Pep Fillat, submarinista professional i col·laborador en projectes arqueològics, va ser el bussejador que va trobar l´esmentada àmfora que, en l´argot científic, és coneguda com del tipus 'Dressel 20 Arba amb Tituli Picti'. Aquestes àmfores eren vasos d´oli d´oliva procedents de la Bètica, l´actual Andalusia i part d´altres zones del sud espanyol.
Aquest oli era el més apreciat per Roma i el 80% del líquid oleic que arribava a la capital de l´Imperi procedia d´aquesta zona. Part de la importància d´aquest tipus d´àmfores rau en les seues inscripcions, que indiquen i ajuden a aclarir aspectes de com s´organitzava i es distribuïa l´oli en l´època romana. Informacions com la data, el comerciant o el lloc de procedència.
Fillat es va mostrar molt content per la troballa. "Va ser una de les millors experiències de la meva vida", ha assegurat.
Història d'Aiguablava
La cala d´Aiguablava, a la Costa Brava, és un jaciment important, ja que era històricament el darrer refugi dels vaixells que pujaven cap a França, Itàlia o Grècia. Ho demostra el fet que sota l'aigua s'han trobat, juntament amb les restes de quatre vaixells de diverses èpoques -des del segle I aC fins a l'època medieval-, un nombre considerable d'atuells de cuina.
Els vaixells en què treballen els arqueòlegs a Begur van ser espoliats als anys 70, però la recuperació i estudi de les restes permet estudiar com van evolucionar els sistemes de construcció nàutica.
Actor d'un documental
La passió d'en Pep Fillat per l'arqueologia i el submarinisme l'ha portat a participar com actor i col·laborador del documental 'El Triunfante', el primer d'una sèrie de documentals sobre vaixells enfonsats a les costes gironines que estan realitzant el director i productor Martín González Damonte i el guionista i productor executiu Enric Saurí Saula.
El projecte narra la història del naufragi del vaixell, a finals del segle XVIII, a la badia de Roses i la seva posterior descoberta i recent excavació per part dels arqueòlegs del centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya a Girona.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi