Unes 150 persones van participar aquest dissabte 2 de juliol a la
jornada cultural de Castelló Sobirà de Sant Gervàs, al terme municipal de Gavet de la Conca. A les nou del matí va tenir lloc la pujada amb globus captiu, durant la qual es van poder apreciar les vistes a la Vall de Barcedana i al castell de Sant Gervàs.
Posteriorment, a les 10:30h, va tenir lloc la
xerrada-cloenda dels resultats de les
excavacions dutes a terme al jaciment durant el mes de juny, dirigides per la doctora en Història Medieval,
Marta Sancho. Per finalitzar l'acte, es va realitzar una ponència de productes de Gavet amb
productors del municipi, entre els quals Casa Roca, Celler Miquel Roca, Cervesa Oliba i Sodelplana.
Amb aquest acte, l'ajuntament pretenia fer una cloenda de les excavacions realitzades i alhora impulsar i donar a conèixer aquest
bé protegit. Així mateix, el consistori vol que aquest espai formi part de les rutes i descobriments turístics del Pallars Jussà i de Catalunya.
També es va dur a terme una pujada de globus captiu per admirar les vistes de la Vall de Barcedana. Foto: Ajuntament de Gavet de la Conca
La doctora Marta Sancho va recalcar la importància del jaciment, a més de ressaltar el
potencial excepcional de la comarca en patrimoni medieval. A més, va recordar que la inversió en aquest jaciment tindrà una repercussió exponencial a la comarca, a més d'un gran potencial per a aquest.
En aquest sentit, Sancho ha detallat que es tracta "d'
un dels exemples més clars que hi ha a la comarca d'incastellamento, que és la concentració d'hàbitat a prop d'un castell, un hàbitat que abans poster estava dispers pel territori i que pels volts de mitjans del segle XI s'acosta al castell i s'estableix al seu voltant amb una muralla que l'envolta i un mur de tancament que tanca el poblat".
Sancho també ha apuntat que "el més significatiu és que les
dimensions són molts grans i veiem un urbanisme molt ben pensat, reticular, amb uns carrers principals, uns altres que travessen i unes cases que s'obren als carrers per un costat i l'altre, de manera que tot fa pensar en una certa planificació urbanística".
El poblat, que data dels
segles XI i XII, va entrar en decadència a partir de finals del segle XIII, i tot sembla indicar que al segle XIV ja es trobava en estat d'abandonament.
La idea és que es pugui adequar el jaciment perquè sigui visitable en un futur.
En aquest projecte, que té una durada de quatre anys, hi participen com a institucions confinançadores el Departament de Cultura, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, el Geoparc Orígens i els ajuntaments de Gavet, Castell de Mur, Tremp i la Pobla de Segur.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi