Diumenge, 22 de desembre de 2024
transhumància

El Congrés de Transhumància i Camins Ramaders torna després de sis anys

La 2ª edició donarà el tret de sortida a l'octubre amb Pont de Suert, Amposta i Igualada com a seus

Redacció Pallars | 7 de juliol de 2022 a les 09:05
Imatge d'un pastor amb les seves ovelles | Govern
Donar més visibilitat als reptes de la ramaderia extensiva, incorporant la perspectiva de gènere i l’impacte del context de crisi climàtica i energètica és una de les novetats de la segona edició del Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya, que se celebrarà aquest octubre al Pont de Suert, Amposta i Igualada.

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya i la Universitat de Lleida organitzen aquestes jornades, per a les quals ja estan obertes les inscripcions, que són gratuïtes, al web del Congrés. També s’hi pot consultar el programa de l’esdeveniment i presentar els resums de les comunicacions.

Aquesta segona edició del Congrés sorgeix de la inquietud sobre la situació actual del sector i de la voluntat de continuïtat després de l'èxit i l’acollida que va tenir la primera edició, l’any 2016. Manté com a principal objectiu posar en valor la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya i esdevé un fòrum per a recollir i difondre informació, intercanviar experiències i aprofundir en la recerca multidisciplinar.

A més, el Congrés vol també sensibilitzar la societat sobre la importància de preservar aquestes activitats, que garanteixen l’equilibri territorial, el manteniment dels paisatges agrícoles, la continuïtat de les economies rurals i la protecció de la biodiversitat.

Jornades transhumants


Les jornades tindran tres seus i seran transhumants: del 6 al 8 d’octubre, es desenvoluparan al Pont de Suert, del 13 al 15, a Amposta i del 27 al 29, a Igualada. Així, l'esdeveniment s'articularà al voltant de tres sessions presencials de tres dies de durada cada una, mentre que cada sessió estarà centrada en un eix d’actuació:

La primera porta per títol Des(xifrant) la ramaderia extensiva: reptes i estratègies de futur. Alguns dels temes que es tractaran són la situació de la ramaderia extensiva actual en xifres; la distinció entre els models ramaders (industrial i extensiu); l'impacte de la nova PAC en les pràctiques ramaderes extensives; i els reptes de futur del sector, relleu generacional, accés a la terra, igualtat de gènere, comercialització i distinció del producte.

Pel que fa a la segona, titulada Transhumància: activitat ancestral i eina de desenvolupament territorial, es presentaran projectes que estableixen un diàleg entre la recerca present i passada sobre la transhumància i la ramaderia extensiva. Així mateix, es tractarà sobre la transferència de coneixement científic sobre aquesta temàtica a diversos àmbits de la societat i sobre la valorització d'aquesta pràctica a través de la divulgació.

Finalment, a Transhumar per preservar i habitar els territoris rurals, s’analitzaran aspectes com la situació de les pràctiques transhumants i transterminants a Catalunya; les previsions davant del canvi climàtic i la crisi energètica; les infraestructures de les xarxes transhumants; els equipament associats; els projectes de valorització i recuperació; i el marc legal.
 

Altres notícies que et poden interessar



Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació