Dissabte, 21 de desembre de 2024
Dis la teva!

Deixarem morir el sector oví?

Article de Sílvia Romero, diputada del PSC al Parlament de Catalunya i regidora a l’Ajuntament de Tremp

Redacció Pallars | 11 de juliol de 2022 a les 11:44
La diputada pallaresa Sílvia Romero en una imatge d'arxiu | PSC Comarques de Lleida
Senyor director,

El tancament de l’última explotació d’oví de Farrera pels atacs continuat de l’ós ha posat en primera pàgina la situació del sector oví a Catalunya.

El sector de l’oví i el cabrum inclou a Catalunya un total de 3.568 explotacions d’oví i 2.880 de cabrum, segons dades de 2020. El cens de bestiar oví és de 466.884 caps, principalment d’engreix, mentre que el cens de bestiar cabrum és de 72.093 caps. La demarcació de Lleida concentra el nombre més gran de caps de bestiar oví, 188.557, i de bestiar cabrum, 22.844, segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural de 2021. En conjunt, però, el sector té un pes escàs en la producció agrària final.

A Catalunya, el sector de l’oví i el cabrum s’organitza en petites i mitjanes explotacions de tipus familiar, que tenen cura del bestiar de forma tradicional sobre l’aprofitament estacional de les pastures, segons la disponibilitat. En les darreres tres dècades s’han produït molts canvis en el sector, que s’han traduït en la reducció continuada del cens d’explotacions i de caps de bestiar d’oví, reduïts a la meitat en els darrers 25 anys.

També s’han incrementat ostensiblement els sous dels pastors, a banda de la dificultat de trobar-ne; la llana no té rendiment econòmic, de manera que s’ha perdut aquest ingrés; ha pujat el cost de la maquinària, de l’energia, del pinso i del farratge; la carn de corder ja no es consumeix de forma habitual, el preu de venda dels corders baixa i falta de relleu generacional per a la inviabilitat de les explotacions, entre d’altres causes. A més, a muntanya, els ramats estan exposats als atacs de l’ós, que no només causa baixes difícils de cobrar per les dificultats administratives, sinó que posa en greu risc tots els ramats.

L’any 2013, el Departament d’Agricultura va aprovar el Pla de recuperació del sector oví/cabrum de Catalunya, que proposava una bateria d’accions en els àmbits de la professionalització, la comercialització, el medi natural i la biodiversitat, la producció i la sanitat animals com també a nivell administratiu per enfrontar la situació. El nivell de compliment de les accions previstes és evidentment irregular i és necessari reprendre-les i renovar-les.

Des del Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar hem presentat diferents iniciatives parlamentàries per elaborar i impulsar un nou Pla de recuperació del sector oví/cabrum de Catalunya, amb la col·laboració de les organitzacions representatives del sector. Aquest nou Pla hauria d’incloure, entre d’altres: l’articulació de mesures per promoure el consum i la millora de la comercialització de la carn d’oví, el disseny i l’aplicació de formació especialitzada adequada als interessos i necessitats del sector; la priorització d’ajuts al pasturatge real i efectiu, que fomentin el manteniment de pastures i la conservació d’hàbitats; la prevenció dels efectes sanitaris causats per la fauna salvatge, l’establiment de mesures per a la revalorització de la llana, la potenciació i millora dels escorxadors locals o la investigació de tècniques que permetin modernitzar la ramaderia ovina extensiva. També portarem el sector al Parlament perquè puguin posin en coneixement dels grups parlamentaris les mesures que caldria aplicar per la coexistència de la fauna salvatge amb la ramaderia extensiva.

La ramaderia, especialment la ramaderia extensiva i la d’oví i de cabrum, és inherent al nostre territori, per tant, element fonamental de la nostra cultura agrària, gastronòmica i ambiental. Cal treballar de valent perquè que continuï essent així.

Sílvia Romero Galera
Diputada del PSC al Parlament de Catalunya i regidora a l’Ajuntament de Tremp
 


 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació