Diumenge, 22 de desembre de 2024
salut

Salut aposta per captar i retenir professionals a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran

És una de les prioritats del Pla de salut 2021-2025 aprovat pel CatSalut a la demarcació

Redacció Tremp | 12 de juliol de 2022 a les 09:59
Entrada principal de l’Hospital del Pallars de Tremp | ACN
El Consell de Direcció del CatSalut ha aprovat aquest dilluns el Pla de salut 2021-2025 de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, després que fa uns dies el document es validés des del Consell de Direcció de la mateixa regió. Aquest pla és la versió territorial del nou Pla de salut de Catalunya, l’instrument i marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut dins l’àmbit de la Generalitat.

En paraules del gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Felip Benavent, aquest pla territorial pretén "indicar cap on hem d’anar i mostrar les grans línies de transformació que ha de viure el sistema", tot afegint que "és la brúixola que ens ha d’ajudar a fer front a la sostenibilitat dels serveis sanitaris com a elements de cohesió, d’equitat territorial i de garantia d’accés als serveis de salut per a la ciutadania".


El document s’articula sobre quatre grans estratègies sorgides de les prioritats detectades tant en la salut poblacional com en el mateix sistema de salut. Les quatre estratègies, dins les quals es desenvoluparan diversos eixos d’actuació, se centren en la igualtat d’oportunitats en salut al llarg de la vida, els entorns saludables, la integració de l’atenció a la salut i les palanques de canvi transversals. A partir d’aquí, es defineixen diversos objectius per als quals des de la regió s’han dissenyat fins a un total de 175 accions específiques, que responen a les necessitats concretes de l’Alt Pirineu i Aran.

Entre les especificitats del territori que es destaquen hi ha la baixa densitat de població, amb gran dispersió i poca transversalitat; un índex d’envelliment i sobreenvelliment per sobre de la mitjana de Catalunya; la dependència exterior pel que fa als serveis sanitaris i el fet que és un territori transfronterer (amb França, Andorra i l’Aragó), així com les particularitats de territoris com l’Aran i la Cerdanya, que compten amb models de governança diferenciats.

En aquest sentit, algunes de les principals necessitats que presenta el territori i que es contemplen en el pla són implementar mesures que promoguin la captació i retenció de professionals; potenciar el treball en xarxa i la cooperació transversal tant en la gestió clínica pel contínuum assistencial com pel suport logístic entre serveis.

Així mateix, el pla també contempla promoure polítiques de discriminació positiva per evitar desigualtats en la prestació de serveis; treballar l’atenció integrada social i sanitària; potenciar l’acció comunitària amb orientació a la gent gran; desenvolupar nous models d’atenció a les persones, o bé desenvolupar alternatives assistencials d’atenció presencial i no presencial. Per altra banda, també es fa necessari establir aliances estratègiques entre entitats proveïdores per a la prestació de serveis i promoure la cooperació transfronterera.

L’elaboració del pla ha inclòs un procés participatiu, en què han intervingut 140 persones, entre professionals de totes les entitats de salut de la regió; membres d’associacions de malalts, de consumidors i d’empresaris; col·legis professionals del sector; món local (ajuntaments, consells comarcals i diputació); entitats de foment del territori; ONG i altres departaments de la Generalitat de Catalunya relacionals amb el Departament de Salut. Amb l’aprovació del document, ara comença la seva implementació, que es focalitzarà en els aspectes que necessiten una execució més immediata.

Àmbit d’actuació


La població de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran és d’uns 70.000 habitants, que viuen en 77 municipis i més de 600 nuclis de població, el 63,6% dels quals tenen menys de 500 habitants. La Regió té el 14,5% dels nuclis de menys de 500 habitants de Catalunya, per la qual cosa a la baixa densitat de població, s’hi afegeix una gran dispersió que, juntament amb unes difícils comunicacions, marquen i influeixen directament en la distribució dels recursos sanitaris.

 

Altres notícies que et poden interessar




Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació