Dijous, 21 de novembre de 2024
os bru

La Casa de l'Os d'Isil reobre amb l'espai renovat i donant veu a la ramaderia i la Reserva de Caça

Està previst que el centre, gestionat per l'Associació Bonabé Patrimoni, entri a formar part de la Xarxa de Museus

Redacció Isil | 13 de juliol de 2022 a les 08:56
Façana de la Casa de l'Os d'Isil | ACN
La Casa de l'Os d'Isil ha reobert les seves portes amb un contingut totalment renovat. Com bé indica el seu nom, s'explica tot allò relacionat amb l'os bru: on habita, on viu, què menja, quan pesa o quan mesura. Ara, però, el visitant també podrà conèixer la realitat dels ramaders i com conviuen amb la presència del plantígrad, la feina dels apicultors o tradicions culturals que se celebren a la zona com són les falles. A més, la voluntat és que aquest sigui el punt des d'on es generenin moltes activitats dirigides a fora, relacionades amb l'os i les activitats ramaderes i culturals.

L'equipament, gestionat per l'Associació Bonabé Patrimoni, formada per la Fundació Trenca, l'EMD d'Isil i Alós i la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus, és un lloc de divulgació i sensibilització al voltant d'una de les espècies més emblemàtiques del Pirineu, que neix amb l'objectiu de conscienciar de la importància de conservar aquest animal, i de conèixer, en profunditat, la seva relació amb els habitants de la zona i el seu entorn.
 

Una sala de l'equipament on es parla del camí de l'os. Foto: ACN


A més, l'objectiu és que el visitant tingui la percepció que entra en territori os des del començament. Durant l'estada a la Casa farà un viatge que durarà el cicle anual de l'animal, des de que hiverna i viu a la cova fins que surt i descobreix el territori, com els agents fan el seu seguiment o com s'aparella i torna a hivernar. A la casa també s'explica la presència a la zona de d'altres animals salvatges i la gestió que se'n fa des de la Reserva de Caça.

Per altra banda, la Casa de l'Os Bru dels Pirineus recupera també aquest any el punt d'informació de la zona de la vall de Bonabé del Parc Natural de l'Alt Pirineu i està previst que formi part de la Xarxa de Museus. L'any passat, per aquest equipament hi van passar unes 4.500 persones.


 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació