Diumenge, 24 de novembre de 2024
renovables

La comunitat energètica del Pallars Jussà busca 400 socis per impulsar la participació ciutadana en energies renovables

El projecte, que s’ha presentat aquest dilluns i dimarts a Isona i la Pobla de Segur, contempla instal·lar un miler de plaques solars a totes dues poblacions i a Tremp

Redacció Isona i Conca Dellà | 20 de juliol de 2022 a les 09:53
Santi Rodríguez durant l'acte de presentació al Molí de l'Oli de la Pobla de Segur. | Pallars Mèdia
Les poblacions pallareses d’Isona i la Pobla de Segur han assistit a la presentació en societat d’Energia del Pallars Jussà, la nova comunitat energètica nascuda a la comarca. L’objectiu del projecte, pioner a Catalunya, és impulsar la participació ciutadana en les energies renovables amb la participació inicial d'uns 400 socis. El Pallars Jussà és la primera comarca catalana en constituir una comunitat energètica més gran que un sol municipi.

La primera de les presentacions va tenir lloc ahir dilluns al Cafè Modern d’Isona, i la segona aquest mateix dimarts al vespre al Molí de l’Oli de la Pobla de Segur. Totes dues sessions han generat un gran interès entre el veïnat, i han servit per exposar el projecte a la ciutadania de manera oberta. El responsable d’explicar el projecte ha estat Santi Martínez, la principal cara visible d’Energia del Pallars Jussà.


Estalvi directe en la factura de la llum


Amb seu a Tremp, Energia del Pallars Jussà contempla instal·lar, en una fase inicial, un miler de plaques solars en nou teulades d’equipaments municipals de Tremp, la Pobla de Segur i Isona i Conca Dellà. Això permetrà a la comunitat proporcionar als seus socis una autonomia energètica per a una bona part dels seus consums.

L’aprofitament d’aquesta energia es descomptarà directament de la factura del client, oferint un estalvi energètic mensual notori. L’únic requisit és que l’habitatge del consumidor estigui situat dins d’un radi de 500 metres de distància d’alguna de les nou instal·lacions fotovoltaiques.
 

Imatge de la presentació del projecte al Cafè Modern d'Isona. Foto: Pallars Mèdia


La comunitat ciutadana d’energia contempla una generació fotovoltaica inicial de més de 400 quilowatts, així com una sèrie d'actuacions per maximitzar l'aprofitament de la generació produïda localment. Això serà possible gràcies a sistemes d'emmagatzematge, sistemes de monitorització, control de demandes i anàlisi de la participació en els mercats locals d'electricitat.

En total, el cost previst d'aquest projecte per part de la Comunitat Energètica del Pallars Jussà és de 727.000 euros, dels quals 323.000 són aportats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que ha decidit recolzar la iniciativa a través de l'Institut per a la Diversificació i estalvi de l'Energia (IDAE). En el conjunt d'Espanya, fins a 45 projectes, 10 dels quals a Catalunya, es beneficiaran d'aquests ajuts.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació