Dimecres, 22 de gener de 2025
dansàneu

El Dansàneu s'inaugura aquest diumenge en un escenari natural que reivindica el Pirineu com a espai òptim per a la cultura

El festival programa una trentena d'espectacles amb artistes d'alt nivell, nacionals i internacionals, que situen les Valls d’Àneu com a escenari cultural de primer ordre

Esterri d'Àneu | 22 de juliol de 2022 a les 10:04
L'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya serà l'encarregada d'obrir la nova edició del festival | CBP
El Festival de Cultures del Pirineu, Dansàneu, dona el tret de sortida aquest diumenge 24 de juliol a una setmana d'espectacles de dansa i música que posaran en relleu el patrimoni de les Valls d'Àneu. En la seva 31ª edició, normalitzada després de dos anys marcats per les restriccions pandèmiques, el Dansàneu -que l'any passat va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura- programa una trentena d'espectacles amb artistes d'alt nivell, nacionals i internacionals, que situen les Valls d'Àneu com a escenari cultural de primer ordre.

Als eixos temàtics de dansa, música i patrimoni, s'hi sumen aspectes com la memòria democràtica i la reivindicació de l'accés a la cultura per part de la població aneuenca en el context d'un territori sense equipaments escènics. L'espectacle inaugural tindrà lloc en un escenari natural magnífic el diumenge 24 de juliol a les 19:30 h. Concretament serà al Prat de Rinau, un espai privat que s'obre al públic, al nucli urbà d'Esterri d'Àneu, i anirà a càrrec de l'OMAC, Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (Premi Alícia al Millor Directe) amb l'espectacle Trencadís.

Al migdia, però, la pianista i matemàtica Laura Farré Rozada presentarà el seu segon i multipremiat àlbum: Nimbus a l'església de Sant Joan d'Isil, en el marc de la inauguració de l'exposició que porta per títol Llepada celestial: el Romànic aneuenc vist per Tatsuji Ohara, el pintor japonès nascut a Tòquio el 1947 i afincat a Catalunya. La mostra pictòrica és un encàrrec del Consell Cultural de les Valls d'Àneu a aquest prestigiós pintor japonès seduït per la singularitat de les Valls d'Àneu. 



Que el Dansàneu se celebri al Pallars és el millor que pot passar


Promogut pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu, que l'any vinent commemora el seu 40è aniversari, el Dansàneu reivindica més que mai el seu origen i arrel pirinenques amb un eslògan prou manifest: "Que el Dansàneu se celebri al Pallars, és el millor que pot passar". Més espectacles -una trentena en total, amb una programació diària desplegada en tres franges horàries: matinal, vespertina i de nit- i una major ambició artística que es tradueix en posar el focus no només en l'exhibició dels projectes sinó també en les residències d'artistes en el territori amb la voluntat de fidelitzar el públic ja existent i sumar-ne de nou.

Noms referents de la cultura contemporània catalana com Carme Sansa, Marina Rossell o Quico Pi de la Serra compartiran protagonisme en un festival que també programa artistes com Marc Parrot, Joana Serrat o les Tarta Relena, que acaben d'actuar en festivals com el Primavera Sound o el Sónar, com recorda Rut Martínez, directora del Dansàneu. "Després de dos anys molt difícils, enguany també gosem convidar artistes internacionals que són referents en els seus àmbits respectius, com el pianista luxemburguès Francesco Tristano o el ballarí anglès Julyen Hamilton", afegeix.

Per altra banda, Maria Arnal amb Eduard Escoffet i José Luis de Vicente, Gemma Humet -que actuarà en un escenari florant al llac de Torrassa-, el poeta Lluís Calvo -fent tàndem amb l'escriptora Itxaro Borda- o el ballarí Pol Jiménez, entre d'altres, acaben de configurar la programació d'aquest 2022.

 

Altres notícies que et poden interessar




Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació