Dissabte, 25 de gener de 2025
cel fosc

Espot i Farrera posen en valor la qualitat del cel nocturn del Pallars Sobirà

S’hi han organitzat diferents jornades amb activitats d’astronomia i mitologia popular

Jordi Ubach Llorens Jordi Ubach Llorens Espot | 26 de juliol de 2022 a les 10:34
Imatge de la nit estrellada celebrada el passat dissabte a Farrera | PNAP
El poble d’Espot ha preparat per aquest dimarts una jornada per posar en valor la qualitat del cel nocturn del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. L’acte central serà l’organització, conjuntament amb el Departament d’Acció Climàtica, d’una apagada de llums que deixarà a la vista un cel estrellat excepcional amb la Via Làctia visible. També col·laboren en la jornada l’Associació d’Allotjaments Turístics, MónNatura Pirineus i Obaga Activitats, entre d’altres.

Al llarg de la jornada, s’oferiran activitats diverses per a totes les edats, gratuïtes i conduïdes per monitors i monitores de la Fundació Starlight. Les activitats han engegat a les 11h del matí amb una sèrie de tallers infantils de creació de planisferis i telescopis. A la tarda, hi haurà una sessió de contacontes i xocolatada. A la Casa del Parc d’Espot, hi haurà un cicle de xerrades per posar en valor la preservació del cel nocturn i donar a conèixer les mesures implementades des de l’obtenció de la certificació. A continuació, el guia Starlight i astrofotògraf Aleix Roig oferirà una conferència sobre la bellesa oculta de l’univers.


El moment àlgid de la jornada es viurà a les 22.30h, coincidint amb l’apagada de llums de tot el poble. Durant l’apagada, les persones assistents podran gaudir d’un concert amb Marta Arnaus i Jordi Bardella. Posteriorment, es farà una ruta pel cel fosc d’Espot per conèixer les principals estrelles i constel·lacions visibles des del municipi, i altres aspectes del cel profund i la mitologia pallaresa a través de diferents llegendes lligades amb l’astronomia. Aquestes activitats s’aniran repetint cada 30 minuts.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va rebre l’any 2018 la certificació de Destinació Turística i Reserva Starlight. Aquesta certificació distingeix aquells espais amb una excepcional qualitat del cel fosc, que constitueixen un exemple de protecció i conservació i que incorporen l’observació del firmament com a part del seu patrimoni natural, cultural i científic. Aigüestortes va ser el primer parc a rebre aquest reconeixement a Catalunya. Actualment, a banda d’Aigüestortes, també han rebut aquesta distinció el Montsec i el Parc Natural del Montsant.

Primera nit estrellada del Parc Natural a Farrera


La d’aquesta nit a Espot no és la única activitat que s’ha organitzat al Pallars per observar el cel nocturn. El passat dissabte va tenir lloc la primera nit estrellada del Parc Natural de l’Alt Pirineu, que va consistir en l’apagada de tots els llums dels pobles de Burg, Farrera i Alendo per gaudir del cel estrellat de la zona. Obaga Activitats va ser també l’encarregada de realitzar una activitat d’astronomia i mitologia popular per completar la jornada, en la qual hi va participar una quarantena de persones.
 
 

Altres notícies que et poden interessar




Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació