Senyor director,
El 9 de juny de 2015 la web de l’Ajuntament de la Torre de Cabdella
publicava una notícia titulada
Capdella s’escriu amb P. Era més que fer gala de la ignorància; era l’anunci del triomf d’una mala praxi il·legal: l’oficialització, contra la llei, de formes toponímiques deturpades inacceptables per l’Institut d’Estudis Catalans, i per tant contràries a l’article 18.1 de la Llei 1/1998, de Política Lingüística. S’anunciava cofoiament que “l’Ajuntament de la Torre de Capdella aconsegueix que la Generalitat accepti que els topònims Capdella, la Central de Capdella i la Torre de Capdella s’escriguin amb p, i Obeix amb b”. Reconeixien, orgullosos, que havien fet desgraciar els seus propis topònims, i encara es vantaven que “era una reivindicació històrica i finalment s’ha donat la raó a la gent del municipi”.
La “gent del municipi” ni té raó ni es pot pronunciar sobre la fixació gràfica dels topònims. Aquesta funció està reconeguda per llei a l’Institut d’Estudis Catalans. Però a banda, el Govern, acceptant aquesta irregularitat, duia a terme un acte administratiu no sotmès a l’ordenament jurídic vigent, i per tant nul de ple dret, segons l’art. 47.2 de la Llei 39/2015. La ignorància és atrevida fins al punt que l’Ajuntament de la Torre de Cabdella va anunciar públicament la il·legalitat comesa pel Govern, en acceptar la seva pretensió contrària al dret.
Poc temps després, el 2016, el Govern denegava al mateix ajuntament la pretensió de deturpar també la forma oficial del topònim del municipi. Volien que “la Torre de Cabdella” s’escrigués com ja els havien concedit que es fes amb el nucli i capital del municipi, del mateix nom, però deturpat oficialment: “la Torre de Capdella”. Aquest cop el Govern no va cedir i
va denegar la sol·licitud. El resultat, però, va ser el que es podia esperar: l’Ajuntament de la Torre de Cabdella va desacatar l’acord del Govern de Catalunya, i va utilitzar il·legalment, i encara utilitza, la forma “la Torre de Capdella” per a referir-se al municipi, tot i que la forma oficial d’aquest és “la Torre de Cabdella”. I el més sorprenent és que no hi ha hagut encara conseqüències legals davant d’aquesta desobediència. Cedir i permetre pràctiques que erosionen la qualitat democràtica de l’administració local acaba provocant casos com aquest.
Aquestes males pràctiques s’han d’erradicar de l’administració catalana, i cal corregir les il·legalitats comeses. Permetre que es deturpin les formes oficials d’alguns topònims és una arbitrarietat inacceptable. I hi ha massa casos.
Carles Prats
Plataforma Cabassers.org
Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi