Dissabte, 16 de novembre de 2024
renovables

Conca de Dalt paralitza la llicència per la instal·lació d’una línia d’alta tensió

La línia projectada ha d'evacuar l'energia pels quatre parcs solars projectats a Isona i Conca Dellà i travessaria Aramunt, Sant Martí de Canals i el Pont de Claverol

Tomàs Garcia / Jordi Ubach Conca de Dalt | 4 d'agost de 2022 a les 08:15
Entrada al poble d’Aramunt | GSV
L'Ajuntament de Conca de Dalt ha aprovat durant el darrer ple extraordinari suspendre la llicència per a la instal·lació d'una línia aèria d'alta tensió (LAAT) al municipi. Així ho ha confirmat a Pallars Digital el seu alcalde, Martí Cardona, que explica que la paral·lització del projecte -tal com ja han fet Tremp i Talarn- respon a la necessitat de modificar la regulació per a la instal·lació d'infraestructures fotovoltaiques.

La línia, de 220 quilovolts de tensió i 12.713 metres de longitud, travessaria el municipi des d'Isona i Conca Dellà, d'on evacuaria l'energia pels quatre parcs solars projectats en aquest municipi i que en total ocuparien 62,91 hectàrees amb 255.000 plaques. En concret, travessaria els nuclis d'Aramunt, Sant Martí de Canals i el Pont de Claverol.

En declaracions a aquest diari, Cardona ha apuntat que la decisió també ha estat motivada per l'alta concentració de línies elèctriques que hi ha actualment a Conca de Dalt. "Ja en tenim vuit", lamenta. De fet, aquesta LAAT -ja paralitzada per l'ajuntament- aniria en paral·lel, tal com explica Cardona, amb dues línies més que baixarien fins a la subestació de la Pobla de Segur.

Reunions de rebuig


La decisió de l’ajuntament arriba després que veïns i consistori s’hagin reunit els darrers dies per fer front comú contra aquest projecte. A la carretera d’Aramunt, a més, han aparegut pintades en contra de la línia, on hi resa Polítics + MAT = Corrupció. Els veïns asseguren que la línia elèctrica passaria per espais protegits i defensen que existeixen opcions amb menys impacte pel territori.

L'Ajuntament de Tremp, recordem, ja va suspendre a finals de juny les llicències per instal·lar aquestes infraestructures al municipi. Amb aquesta mesura, aprovada per tal de modificar el pla urbanístic per a la instal·lació d'energies renovables en sòl no urbanitzable, el consistori també es va plantejar regular la futura ubicació de les plaques perquè no afectessin llocs d'interès geològic, paleontològic, paisatgístic, així com terres de cultiu o de regadiu.

Paral·lelament, la plataforma anti-MAT i Salvem Lo Pallars ja van començar a preparar les al·legacions tan bon punt es va conèixer la publicació dels tres macroprojectes solars. Una iniciativa a la qual també va sumar-s'hi la CUP.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació