Diumenge, 22 de desembre de 2024
patrimoni

Jornada de portes obertes a les adoberies de Tremp per la Diada

Les visites tindran una durada de 30 minuts i es faran per torns, a partir de les 9:30 h i fins a les 11:30 h

Redacció Tremp | 7 de setembre de 2022 a les 11:27
Un grup de gent visitant l'espai recuperat | CCPJ
En motiu de la Diada Nacional de Catalunya, el Consell Comarcal del Pallars Jussà ha organitzat una jornada de portes obertes a les adoberies de la Font Vella de Tremp, recentment recuperades. Les visites tindran una durada de 30 minuts i es faran per torns a partir de les 9:30 h i fins a les 11:30 h.

Els visitants podran descobrir aquest espai patrimonial rehabilitat gràcies a l'operació Valorització del patrimoni cultural i natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà, que compta amb finançament de fons europeus FEDER, i el cofinançament de l'Ajuntament de Tremp i la Diputació de Lleida.


Durant la visita s'explicarà el passat adober de Tremp, que en aquesta zona va comptar amb quatre edificis destinats a adoberies i que van arribar a acollir fins a vuit activitats d'adobers en diferents períodes. Les adoberies estan documentades des de l'edat mitjana i van ser plenament operatives fins a mitjan segle XIX, tot i que es van mantenir fins a principis del segle XX.

En aquests espais s'hi duia a terme tot el procés d'adobat de les pells del bestiar, transformant la pell crua en cuir. Aquesta zona, gràcies a la proximitat de l'aigua, podria considerar-se el polígon industrial d'aquells temps, ja que els arqueòlegs hi han documentat altres activitats econòmiques relacionades que van ubicar-se al llarg del barranc: un escorxador, una destil·leria o un obrador de tint entre d'altres.

Les obres han permès rehabilitar la planta baixa de l'edifici on es feia l'activitat principal i s'ha recuperat la primera planta com a espai a disposició de la ciutat i mirador del barranc de la Font Vella. A més, a la font que li dona nom s'hi ha instal·lat un panell explicatiu de les activitats que s'hi duien a terme.

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, ha declarat que aquesta actuació "serà un nou recurs turístic i patrimonial de la ciutat". La iniciativa inclou un sender natural d'un quilòmetre, que està en avançat estat d'execució. L'itinerari ressegueix el curs del barranc i connecta aquest espai amb el pont romànic de Sant Jaume, a tocar de l'antic convent dels caputxins, actualment l'alberg de joventut del Pallars.

El camí continua aigües avall fins al pont dels gitanos seguint el traçat d'un reg que encara ara s'utilitza per als horts de la zona. Aquest sender enllaçarà amb l'itinerari entre els embassaments de Terradets i Sant Antoni, que el Consell Comarcal està executant amb la col·laboració dels municipis implicats gràcies també als fons FEDER.

L'entorn i la primera planta de les adoberies quedaran obertes i s'incorporaran així a la trama urbana de la ciutat. La planta baixa, on hi ha els elements més històrics, continuarà sent visitable de manera concertada i en les visites guiades setmanals al centre històric de Tremp que s'ofereixen els dissabtes a la tarda.

 

Altres notícies que et poden interessar




Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació