Els
Bombers de la Generalitat han rescatat aquest dimarts a la tarda dues persones amb
hipotèrmia a l’
estany Tort, al municipi de la Torre de Capdella. L'avís va ser donat pel responsable del refugi de Colomina a les 17:18h, que alertava de la presència de dues persones amb problemes de salut i possibles hipotèrmies severes.
Immediatament, el
Grup de Recolzament d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers
de la Seu d’Urgell i la metgessa especialitzada en rescats es van dirigir a la zona amb helicòpter, i amb el suport terrestre d’una altra dotació GRAE i dues de
bombers voluntaris de la Pobla de Segur. Al dispositiu s’hi va sumar una segona dotació aèria de GRAE provinent de Cerdanyola.
La meteorologia, però, impedia volar els helicòpters i es va sol·licitar la posada en marxa del
telefèric de la Vall Fosca per accedir a les víctimes. Finalment, però, els pilots van poder aprofitar una momentània millora de les condicions per tal de realitzar el rescat i transport aeri.
Així, l’helicòpter va descarregar el personal GRAE i mèdic a l’
embassament de Sallente, on també hi van arribar, per terra, els bombers de la Pobla i la dotació terrestre de GRAE. Com dèiem, es va sol·licitar la posada en marxa del telefèric que cobreix gairebé 500 metres de desnivell fins el refugi, i que encara estarà operatiu fins al 30 de setembre.
Des del telefèric, que ascendeix fins els
2.200 metres d'altura, els efectius van caminar 45 minuts fins a l’indret on es trobaven les víctimes. El rescat per aire semblava impossible i, per terra, inviable: els efectius duien material d’acampada per acompanyar les víctimes durant la nit i fins la millora de les condicions meteorològiques. Mentrestant, però, el pilot d’un dels helicòpters de rescat va considerar que s’obria una treva suficient en les condicions adverses de pluja i boira i va poder descendir fins a l’estany Tort.
Imatge de l'Estany Tort, a la Vall Fosca. Foto: ACN
Així, i de manera molt ràpida, (l’helicòpter ni tan sols va tocat terra, sinó que va fer una
maniobra estacionària que permet un enlairament més ràpid), els efectius de rescat i la metgessa van preparar els ferits per a l’evacuació i, un cop a l’helicòpter, se’ls va dispensar unes
primeres atencions i se’ls va proporcionar calor.
Els dos ferits van ser traslladats a l’
Hospital Comarcal del Pallars de Tremp, on segons informa el Servei d’Emergències Mèdiques (
SEM), van ser avaluats per si requerien un segon trasllat en funció de la seva gravetat. Finalment
es va diagnosticar la dona amb hipotèrmia moderada i l’home amb hipotèrmia lleu. Els dos helicòpters mobilitzats van tornar a l’estany Tort a recollir el personal i el material de rescat, mentre que els efectius que havien arribat a lloc per terra van fer servir de nou el telefèric per baixar fins el lloc on havien estacionat els vehicles.
Precaució en aquesta època de l'any
Els efectius del GRAE recorden que
a finals d’estiu és quan més casos d’hipotèrmia a la muntanya hi ha perquè és fàcil que s’hi donin canvis bruscos de temps. Quan planifiquem una sortida, cal tenir en compte aquesta circumstància i equipar-nos amb roba que ens pugui protegir del vent, l’aigua i el fred; a més de seguir els consells habituals: preveure bé la ruta, tenir present la previsió meteorològica (i, si és dolenta, deixar la sortida per a més endavant) i dur sempre alguna cosa de menjar, el mòbil ben carregat, una manta tèrmica i un frontal.
Cal recordar, també, que als
refugis de muntanya sempre hi ha aixopluc, fins i tot si l’establiment està fora de temporada, i que en alguns d’ells hi ha emissores per comunicar-se amb els serveis d’emergències.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi