Dimarts, 21 de gener de 2025
aiguats

Sequera amb aiguats sobtats, el còctel explosiu al qual s'enfrontaran el Pallars i Catalunya aquesta tardor

El Meteocat avisa que amb el canvi climàtic els episodis de precipitacions abundants esdevindrien més freqüents i potents en les properes dècades

Pallars | 24 de setembre de 2022 a les 09:42
El Noguera Pallaresa desbordat al seu pas per Sort en una imatge d'arxiu | ACN
El temps sempre és notícia a Catalunya. Segons les previsions fetes pel Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), enguany la sequera i les pluges sobtades caracteritzaran la tardor. Així ho ha anunciat la directora del Departament d'Acció Climàtica de l'institut, Sarai Sarroca, en una roda de premsa que s'ha organitzat aquest passat dijous al matí al Departament d'Interior. Sarroca ha aprofitat per recordar que l'estiu ha tingut un clima sec amb intensos episodis de precipitacions, que no han estat prou per combatre els efectes de la sequera.

Una versió més extrema d'aquesta tendència serà la que sacsejarà els mesos d'octubre i novembre. Els ruixats, que seran més violents i impredictibles, són una de les principals preocupacions de Protecció Civil si es prenen de referència les inundacions en algunes àrees del Maresme o al centre de la capital catalana. "Només sent conscients del risc de les pluges intenses podem aturar-ho", ha sentenciat la directora de Protecció Civil, Mercè Salvat.
 

Llavorsí inundat durant els aiguats del juny del 2013. Foto: Jan Gamarra


A les comarques pallareses, aquesta previsió es veu amb força preocupació. Al llarg dels anys, els habitants del Pallars han sigut testimonis de greus inundacions que han tingut lloc al Pirineu. En la seva memòria encara hi és present el record dels aiguats del novembre del 1982, i més recentment, els del juny del 2013, que van desbordar els rius Noguera Pallaresa i de Cardós, causant greus destrosses al seu pas, especialment en diferents llocs del Pallars Sobirà.
 
De precedents, però, encara n'hi ha més. 1907, 1937 i 1940 també van ser anys negres per a les comarques pallareses i pirinenques, quan la crescuda dels rius va provocar importants i tràgics danys. Fa gairebé 40 anys, el 7 i 8 de novembre de 1982, els aiguats de la conca del Segre van paralitzar el Pallars i bona part de Catalunya, tallant carreteres i destruint ponts, i amb un balanç global de 12 morts, tres dels quals van tenir lloc a la Torre de Capdella.

 

La prevenció: la clau per evitar mals majors

 
En aquest sentit, Salvat ha recordat la necessitat de replantejar, com a societat, la resposta als ruixats intensos i abundants a Catalunya. "Els cossos d'emergència tenen un sistema pioner, però en ser sobtades, no sempre es pot actuar amb la màxima rigorositat", ha admès. Per això, ha emfatitzat en la necessitat de col·laboració ciutadana per pal·liar els efectes de les precipitacions. Cal recordar que les inundacions, habituals a la tardor a Catalunya, són la primera causa de pèrdues econòmiques i de vides humanes entre els riscos naturals.

Amb l'objectiu de conscienciar la població i donar-li pautes per actuar en cas de pluges intenses i sobtades, Protecció Civil ha elaborat una guia. Entre els consells destaquen desembussar les canonades -perquè és usual que les fulles s'hi encallin i facilitin les inundacions-, evitar aparcar cotxes a la riera o trucar al 112 en cas d'incidència.
 
D'altra banda, Salvat ha aprofitat per recordar que les conclusions del darrer informe de l'IPCC (AR6) per la Mediterrània assenyalen que aquesta mena d'episodis de pluges poden esdevenir més freqüents i assolir més magnitud en les darreres dècades, especialment si se superen els 2 graus d'escalfament global. És, com ha puntualitzat, "una conseqüència del canvi climàtic". En concret, enguany serà una tardor seca, fet que propicia i magnifica els aiguats inesperats.

Finalment, la directora de Meteocat, Sarai Sarroca, ha especificat que l'institut treballa en la millora dels serveis de detecció de pluges, calamarsa i llamps a través de l'actualització de quatre radars de la xarxa del servei que detecten aquesta mena de riscos climàtics. Tal com ha puntualitzat, la capacitat d'avís a la població és cabdal per mitigar les conseqüències dels desastres naturals.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació