Dimecres, 22 de gener de 2025
avortament

Denuncien la cursa d'obstacles que suposa poder avortar de forma segura a Lleida

Col·lectius feministes de la demarcació assenyalen la manca de centres mèdics, les distàncies, els preus i els objectors de consciència com les principals dificultats a les quals s’enfronten moltes dones

La Pobla de Segur | 26 de setembre de 2022 a les 12:35
L'acte va tenir lloc al Molí de l'Oli de la Pobla de Segur | CNJC
Els col·lectius feministes de les comarques del Pla de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran han presentat aquest dissabte, conjuntament amb el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius, una nova campanya que reivindica el dret a l’avortament, concretament als territoris de Ponent.

Sota el lema Avortar no és un joc, és un dret! han denunciat les múltiples traves a les quals han de fer front les dones que es troben en la situació de voler interrompre voluntàriament un embaràs (IVE). La campanya s’ha presentat públicament a la Pobla de Segur, a través de tres vídeos que mostren diferents situacions amb les quals es poden trobar les dones que volen avortar, ja sigui qurúrgicament o farmacològicament i també en funció de l’edat o de la seva situació administrativa.


De fet, la Pobla és un dels municipis que representa la realitat de les comarques del Pirineu, ja que en una comarca com el Pallars Jussà, l’única opció per avortar és a través del mètode farmacològic, però tan sols es practica a Tremp un dia a la setmana i sempre i quan sigui abans de les 9 setmanes d’embaràs.

Aquesta, alterten, és només la punta de l’iceberg de la complexitat que suposa avortar al territori. De fet, fins al 4 d’octubre del 2021, no es podia avortar quirúrgicament a la província de Lleida. Va ser a partir d’aquesta data quan la Generalitat va establir un conveni amb la clínica privada Minova Aliança de Lleida perquè es practiquessin aquest tipus d’intervencions. Tot i així, a través del manifest que representants dels col·lectius La geganta desperta, Marea lila, Feministes Jussà i del CNJC denuncien que "en realitat aquesta clínica no n’està practicant i no queda clar què està pagant la Generalitat".

A més a més especifiquen que "el Departament de Salut està introduint un nou procediment que preveu avortaments farmacològics fins la setmana 14". Aquest fet, declaren, facilitaria substituir l’avortament quirúrgic perquè aquest últim és més barat i no es compta amb professionals per fer el primer. Per tant, valoren que no existeix una capacitat real d’elecció. De fet, sobre els professionals rau un altre dels obstacles que denuncien des de les entitats impulsores de la campanya, ja que és habitual trobar-se amb metges objectors de consciència, que es neguen a dur a terme les intervencions necessàries per exercir un dret que hauria d’estar garantit a tot el territori català.

En definitiva, alerten, les persones que volen avortar sovint es veuen obligades a desplaçar-se fins a Barcelona, amb la despesa de temps i recursos i el desgast emocional que un procediment d’aquestes característiques suposa. Per aquest motiu, els col·lectius exigeixen transparència i informació veraç per part del Departament de Salut sobre els avortaments farmacològics fins la setmana 14 i la equitat territorial d'accés a l’IVE quirúrgic.

A més, volen que el govern faci una campanya pública informativa sobre el procediment de l’IVE que, a més, desestigmatitzi l’avortament; que l’IVE es dugui a terme a la xarxa pública d’hospitals amb equips mèdics formats en perspectiva feminista; que es realitzi un llistat de metges objectors de consciència arreu del territori; que es prioritzi el servei a l’hospital públic de referència; i finalment, demanen tant al departament de Salut com a la nova conselleria de feminismes que facin efectives les promeses de garantir el servei.


Altres notícies que et poden interessar








Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació