Dilluns, 25 de novembre de 2024
diputació

La Diputació reforçarà infraestructures sociosanitàries municipals amb 8 milions anuals entre 2023 i 2025

L'ens incrementarà en un 50% els ajuts als consells comarcals per destinar noves places de secretaria i intervenció

Redacció Lleida | 18 d'octubre de 2022 a les 12:47
La presentació dels pressuspostos, aquest passat divendres | Diputació de Lleida
La Diputació de Lleida ha fet públic aquest passat divendres divendres el projecte de pressupostos de la institució per a l'anualitat 2023. Als comptes per l'any que ve destaca el nou Pla Triennal per a Inversions de Salut, que permetrà injectar fins a 24 milions d'euros en infraestructures sociosanitàries locals entre els anys 2023, 2024 i 2025, a raó de 8 milions d'euros anuals.

El seu president, Joan Talarn, s'ha referit a aquesta novetat justificant la seva creació "perquè hem pogut detectar que un dels motius que ajuda a fer arrelar projectes de vida al territori és disposar als municipis de bons serveis vinculats a la salut de les persones".


Seguint la línia dels darrers pressupostos presentats en l'actual mandat, els criteris generals sobre els quals es basen es conformen en relació amb plans econòmics sobre bases objectives per a distribuir ajuts i subvencions; criteris de discriminació positiva cap als municipis amb risc de despoblament o que tenen majors dificultats derivades de les circumstàncies d'un entorn de muntanya, i activació de bestretes per permetre als ajuntaments i consells comarcals disposar dels diners amb celeritat per dotar-los de liquiditat.

Amb un pressupost consolidat de 153.189.922 euros, incloent la pròpia Diputació i els organismes autònoms com l'Institut d'Estudis Ilerdencs, l'Organisme de Recaptació de Tributs, el Patronat de Turisme Terres de Lleida i el Patronat de Promoció Econòmica, aquesta xifra suposa un increment del 6,2% respecte de l'inicial consolidat de l'any 2022. "Els ingressos estatals s'incrementen una mitjana del 5%, que tot i ser inferiors a l'any passat com hem pogut detectar en la liquidació de l'Impost sobre Activitats Econòmiques, sí que registren un augment en el Fons Complementari de Finançament als ens locals", ha afegit Talarn.

També ha destacat que els organismes autònoms mantenen el seu pes sobre el pressupost total, amb un 9% dedicat a la promoció de les polítiques culturals i de foment dels atractius turístics de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran.

Turisme

 
Per la seva banda, Rosa Pujol ha remarcat que el Patronat de Turisme tindrà un pressupost de 5.462.516 euros, amb la idea de consolidar els bons resultats de visitants i pernoctacions a la demarcació. En aquest sentit, ha explicat que, amb l'arribada dels fons Next Generation, l'Ara Lleida farà un salt endavant. "Volem ajudar, més i millor, al sector turístic dels nostres municipis; modernitzar i simplificar les relacions del sector amb les administracions, i fer les inversions necessàries perquè els nostres municipis siguin una referència, social, econòmica, sostenible i turística, que poden aconseguir gràcies al fons europeu".

Pujol ha qualificat d'excel·lent la temporada amb un increment d'un 10% en pernoctacions i un 4% de viatgers. "El sector està preparat per assolir aquest grau d'excel·lència a què estem arribant i estem superant objectius", ha dit.
També ha remarcat la importància del Pla de Turisme sostenible, així com l'increment en les despeses en campanyes publicitàries, concretament en les temporades de primavera i tardor, així com en la presència en fires especialitzades.

En les polítiques de transformació econòmica, el Patronat de Promoció Econòmica segueix amb la mirada posada en els projectes tractors que aspiren a obtenir fons Next Generation. Així, s'incrementa fins a 750.000 euros el suport a les activitats de les organitzacions empresarials i socials. Respecte a Vies i Obres, es recupera el Pla de Camins i s'amplia de 4 a 5,4 milions d'euros. En paral·lel, es manté l'esforç en la planificació d'inversions i conservacions dels 803 quilòmetres de carreretes que són titularitat de la Diputació, destinant-hi 8,5 milions.

I pel que fa a Igualtat i Cooperació Internacional, la partida supera els 2 milions d'euros, dos anys després de la seva creació, injectant, per exemple, 800.000 euros a ajuntaments i consells comarcals i incrementant la col·laboració amb les entitats sense ànim de lucre.

Les línies generals del projecte de Pressupostos del govern de la Diputació van ser lliurades el dilluns passat a tots els grups de la corporació i la previsió és que es puguin aprovar en el Ple del mes de novembre, per tal de poder-los fer efectius amb data 1 de gener de 2023.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació