Dimecres, 3 de juliol de 2024
memòria històrica

Isona inaugura un mural que recorda la destrucció del poble durant la Guerra Civil

L'acte va comptar amb Jordi Beltran, autor de l'obra, i amb l'historiador Robert Duró

Redacció Isona | 8 de novembre de 2022 a les 10:02
Isona va ser completament destruïda a causa dels bombardejos de l'aviació italiana | Ajuntament d'Isona i Conca Dellà
Isona ha inaugurat aquest dissabte un mural per commemorar la destrucció del poble durant la Guerra Civil espanyola. L'acte va comptar amb la presència de l'autor de l'obra, Jordi Beltran, que va explicar quina tècnica ha seguit i les inspiracions que ha tingut, i de l'historiador Robert Duró, que va contextualitzar la temàtica del mural.

Com detalla a Pallars Digital l'alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós, la pintura recrea una fotografia dels anys 40 que mostra la plaça del Portal del poble, aleshores totalment destruït a causa dels bombardejos de l'aviació italiana. L'any 1938, Isona es trobava entremig dels dos bàndols que es dessagnaven al Pallars. "En tres dies va quedar totalment destruïda", recorda Amorós.

 

A tall de curiositat, l'alcaldessa explica que durant l'acte, Robert Duró va posar en relleu un fet curiós: els italians van ser responsables tant del naixement com de la destrucció d'Isona. Primer, els romans que van aixecar la ciutat romana d'Aeso, i molts segles després, l'aviació feixista de Mussolini va ser la culpable de la seva devastació.

La inauguració del mural s'inscriu en les jornades de memòria històrica que han tingut lloc durant aquests darrers mesos al municipi, i durant els quals també es va organitzar una visita als búnquers d'Orcau. En paraules de l'alcaldessa, l'acte va ser "senzill i molt bonic", mentre que els veïns van demanar a Jordi Beltran que pintés un altre mural.

L'artista, de fet, ja té una obra d'aquestes característiques al poble. Es tracta d'un mural situat al safareig, i que mostra diverses dones rentant la roba. Una temàtica totalment diferent de del darrer, i que segons Amorós, ambdues obres són una contraposició entre la vida i la mort.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació