Dimecres, 22 de gener de 2025
salut

Inicien un nou projecte de telepsiquiatria a l’Alt Pirineu i Aran

L’objectiu és instaurar en un futur el seguiment de persones amb problemes de salut mental de manera telemàtica

Pirineu | 8 de novembre de 2022 a les 10:27
Imatge de la psiquiatra Anna Mont | ICS
El Servei de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions de l’Alt Pirineu i Aran, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), ha iniciat recentment un pla pilot de telepsiquiatria amb pacients de l’Alt Pirineu i Aran, amb l’objectiu de valorar una futura instauració de seguiment de les persones amb problemes de salut mental de manera telemàtica. Al llarg del 2023 el servei espera poder atendre el 5% dels seus pacients en format de consulta virtual.

Les persones ateses per problemes de salut mental acudeixen al seu Centre d’Atenció Primària o al consultori corresponent, des d’on es fa la connexió i la visita amb el seu professional de salut mental de referència (psiquiatria o psicologia clínica), que es troba ubicat al Centre de Salut Mental i Addiccions (CSMiA) corresponent. La visita per videoconferència es realitza amb les condicions tècniques i de confidencialitat equiparables a la visita presencial. Amb aquest sistema, les persones ateses eviten temps i costos de desplaçament i fan una valoració molt positiva de l’experiència.


Anna Mont, psiquiatra del Servei de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions de l’Alt Pirineu i Aran, ubicat a la Seu d’Urgell, explica que "aquest pla pilot comporta una reorganització i representa un canvi de paradigma del model assistencial en psiquiatria, amb la incorporació dels nous processos assistencials basats en la telemedicina".

L'Alt Pirineu i Aran és la regió més extensa i menys poblada de Catalunya. Abasta el 18% del territori mentre que els residents habituals tot just representen el 0,9% de la població catalana. Es tracta d’un territori amb unes característiques orogràfiques particulars i unes vies de comunicació terrestre limitades, que fan que la seva població es trobi en un desavantatge respecte a la resta del territori de Catalunya pel que fa a l’accés als diferents recursos especialitzats de salut mental.

Arran de la pandèmia de la Covid-19, segons declara Anna Mont, "vam haver de repensar i reorganitzar-nos per poder donar un tractament i una continuïtat als pacients amb patologia mental, utilitzant l’eina de la telemedicina com a pilar bàsic del tractament". Ara, assegura, "volem aprofitar aquesta oportunitat que va sortir en temps de pandèmia per treballar en la seva continuïtat".

A més, la psiquiatra afirma que "aquest canvi tecnològic ofereix solucions a la manca de professionals sanitaris i els límits d’accés a l’atenció, a la vegada que permet un seguiment i tractament adequats i més còmodes per als pacients amb malalties mentals gràcies a la tecnologia, que evita desplaçaments i despesa de temps i de diners", conclou.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació